Slovenija 19.6.2012 4:00

S podelitvijo nagrade kritiško sito začetek knjižnega sejma Mariber

Maribor, 19. junija - S podelitvijo nagrade kritiško sito za najboljšo knjigo leta 2011 po izboru slovenskih literarnih kritikov se bo danes v Mariboru začel regionalni knjižni sejem Mariber. Ta bo prepletel knjižno dogajanje v širši regiji z vsebinami, ki bodo segle od strokovnih predavanj do predstavitev knjig in večernih druženj ob glasbi in kuhanju.

Ob današnjem odprtju sejma v nekdanji Veliki kavarni bo Društvo slovenskih literarnih kritikov letos prvič podelilo nagrado kritiško sito za najboljšo slovensko knjigo leta. Nagrada je vredna 4000 evrov, zmagovalno pa so kritiki izbirali med vsemi knjigami slovenskih avtorjev z letnico izdaje 2011 ne glede na zvrst in žanr.

Do nedelje se bo odvil sejemski program z več kot 50 pogovori, predstavitvami in literarnimi nastopi. S svojo bero se bo predstavilo okoli 20 založb iz Slovenije in širše regije, strokovnjaki bodo govorili o prihodnosti elektronske knjige, prevajanju in nastajanju knjige, avtorji pa bodo predstavljali svoja dela. O aktualnih razmerah bo na javni seji v okviru sejma spregovoril tudi Koordinacijski odbor kulture Slovenije (KOKS).

Mariber je prvi tovrstni sejem v Sloveniji, vsebinsko se osredotoča na Srednjo in Jugovzhodno Evropo. Nastal je v produkciji Evropske prestolnice kulture (EPK), kjer se nadejajo ponovitev v prihodnjih letih. Odprt bo vsak dan od 9.30 do 21.00.