Svet 19.6.2012 9:30

Projekt Stroj za preimenovanje nagrajen z nagrado alice

Bruselj, 19. junija - Mednarodno nagrado alice je za projekt Stroj za preimenovanje/"The Renaming Machine" prejela kustosinja Suzana Milevska. Večletni projekt, ki ga je kot organizator in producent pripravil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., vsebinsko pa zasnovala in kuriral Milevska je bil nominiran v kategoriji politično kuriranje.

Projekt Stroj za preimenovanje se ukvarja s kompleksnimi političnimi in socialnimi procesi, povezanimi s procesi preimenovanja. Projekt tematizira različne umetniške in kulturne fenomene ter strategije, povezane s pojmom preimenovanja, da bi določil, kako so posledice preimenovanj vplivale na vizualno kulturo in oblikovale kulturne identitete in kulturne politike v regiji in širše.

Avtorica projekta razume spremembe v imenih institucij, ljudi, etnij, jezikov, toponimov in držav kot prvi korak v procesu prisvajanja ali brisanja nacionalnih, kulturnih in osebnih identitet, pa tudi kot željo po zaščiti dolgoročnih političnih interesov in dominacije nad teritorijem, so sporočili iz Centra in galerije P74.

Nova mednarodna nagrada alice je bila ustanovljena leta 2011. Namenjena je akterjem na področju sodobne vizualne umetnosti. Podeljujejo jih v 12 različnih kategorijah, med drugim za umetnika, kritika, kustosa, galerijo, muzej, publikacijo in bienalno prireditev.

Člani žirije so imena s področja teorije, kuriranja in umetnostne zgodovine, med njimi Daniel Birnbaum, Defne Ayas, Nicolas Bourriaud, Hou Hanru, Abdellah Karroum, Kasper König, Koyo Kouoh, Bartommeu Mari, Peter Pakesch, Adriano Pedrosa in Raqs Media Collective.

Med letošnjimi nagrajenci so tako znana kot tudi manj znana imena ter institucije s področja sodobne umetnosti, med njimi Catherine David, galerija Sonnaben, newyorška MoMA, Runa Islam, Illya in Emilia Kabakov.