Svet 23.6.2012 5:00

V florentinski galeriji Uffizi razstava Lesk zlata

Firence, 23. junija - V florentinski galeriji Uffizi je na ogled razstava Lesk zlata, podnaslovljena Mednarodni gotski slog v Firencah 1375-1440. Vanjo so vključene tako ključne slike iz zgodovine likovne umetnosti kot širši javnosti manj poznana dela. Poleg slik so razstavljeni še leseni in marmornati kipi ter iluminirani kodeksi.

Vključena so še druga dela sakralne in posvetne umetnosti, ki pa so vsa stvaritve neprecenljive vrednosti ter izjemnega zgodovinskega pomena. Za to priložnost so dela posodili številni svetovni muzeji, nekaj pa jih je tudi iz italijanskih in tujih zasebnih zbirk, piše na spletni strani galerije.

Postavitev je zasnovana kronološko. Začne se z deli velikih mojstrov, ki so še sledili tradiciji poznega 14. stoletja. To so bili Agnolo Gaddi, Spinello Aretino, Antonio Veneziano, Gherardo Starnina in Lorenzo Monaco. Po smrti Starnine je Monaco kot zadnji veliki florentinski slikar razvil osebno različico poznega gotskega sloga, ki pa je bila tuja prečiščenemu naturalizmu Gentila da Fabriana. Umetnik, čigar delo je v tem času prežemala liričnost, je na razstavi zastopan s slikami, ki jih določa izjemna lepota.

Videti je mogoče tudi dela umetnikov, ki so delovali v Firencah v 14. in 15. stoletju in ki so se po eni strani ozirali nazaj na tradicijo 14. stoletja, po drugi pa so se zanimali za novosti, ki jih je prinašala nova humanistična doktrina s ponovnim odkrivanjem antike. Tako je mogoče videti mojstrovine Lippa d'Andrea, Mariotta di Cristofana, Giovannija Toscanija, Venture di Mora, Francesca d'Antonia in Arcangela di Cole.

Tu so še dela Lorenza Ghibertija, enega najbolj slavljenih predstavnikov poznega gotskega sloga v Firencah. Njegova vrata krstilnice v Firencah so bila vzor številnim umetnikom, ki so delovali v mestu. Občudovati je mogoče tudi dela Beata Angelica, umetnika, ki je skupaj z Michelozzom predstavnik linije, ki je težila k temu, da poveže umetnost polpreteklega časa z novostmi, ki sta jih vpeljala Brunelleschi in Masaccio.

Postavitev se zaključi z enim najsijajnejših del zgodnjega 15. stoletja, sliko Paola Uccella Bitka pri San Romanu. Razstava bo na ogled do 4. novembra, je še mogoče izvedeti na spletni strani galerije.