Svet 19.6.2012 12:25

Znani nagrajenci in nominiranci 11. Lirikonfesta Velenje 2012

Velenje, 19. junija - V organizaciji ustanove Velenjska knjižna fundacija in Književna asociacija Velenika bo v Velenju od 20. do 22. junija potekalo 11. mednarodno književno srečanje Lirikonfest Velenje 2012. V okviru festivala bodo podelili več nagrad, med drugim letos mednarodno Pretnarjevo nagrado prejmeta Evgen Bavčar in Orsolya Gallos.

Mednarodna Pretnarjeva nagrada velja za osrednjo slovensko zahvalo ambasadorjem slovenske književnosti in jezika po svetu. Letos jo bodo podelili že devetič, prejela pa jo bosta ambasador slovenske književnosti in jezika v zahodni Evropi Evgen Bavčar in ambasadorka slovenske književnosti in jezika na Madžarskem Orsolya Gallos, so sporočili organizatorji festivala.

Poleg Pretnarjevih nagrad bodo na osrednjem festivalnem dogodku, Lirikonfestovi Akademiji Poetična Slovenija 22. junija zvečer podelili sedmo književno nagrado čaša nesmrtnosti - velenjica 2011. Za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo 21. stoletja, jo letos prejme pesnik Peter Kolšek.

Za festivalsko-revialno prevajalsko priznanje lirikonov zlat 2012, ki je namenjeno prevodom treh slovenskih ustvarjalcev poezije 21. stoletja v drug jezik, so nominirani Lenka Danhelova in Peter Kuhar s prevodi v češčino, Barbara Pregelj s prevodi v španščino in Andrej Pleterski s prevodi v angleščino.

Za bienalno festivalsko priznanje lirikonfestov zlat 2012 za najtehtnejši esej Lirikonfestovega književnega omizja, letos razpisanega na temo Troedinost poezije-mita-vode, pa so nominirani Manca Erzetič, Feliciano Sanchez Chan in Marija Mojca Terčelj.

Ustanova Velenjska knjižna fundacija in Književna asociacija Velenika prireditev letos organizirata pod glavnim pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, Javnega zavoda Maribor 2012 in Javne agencije za knjigo RS.