Svet 20.6.2012 5:00

Na Dürerjevi razstavi v Nürnbergu našteli že 50.000 obiskovalcev

Nürnberg, 20. junija - Na razstavi Zgodnji Dürer v Nemškem nacionalnem muzeju v Nürnbergu so po dobrih treh tednih našteli že 50.000 obiskovalcev. Zgodnji Dürer je največja razstava del tega nemškega umetnika v zadnjih štirih desetletjih.

Na razstavi je predstavljenih 120 del Albrechta Dürerja (1471-1528), med njimi avtoportreti ter portreti članov njegove družine in prijateljev, pa tudi študije narave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dela za razstavo so v Nürnberg pripeljali iz 12 držav. Med njimi so mojstrovine, kot je Čaščenje pastirjev iz galerije Uffizi v Firencah. Najstarejše delo na razstavi pa je umetnikov avtoportret iz leta 1484, ki ga je za to priložnost posodil dunajski muzej Albertina.

Ekipa sodelavcev v muzeju je razstavo pripravljala tri leta. O umetniku je bilo sicer že veliko napisnega, vendar pa nekatera odkritja dosedanje vedenje o Dürerju osvetljujejo v novi luči. Pripravljalci razstave so pod drobnogled vzeli zgodnje obdobje umetnikovega ustvarjanja, in sicer do njegovega drugega potovanja v Italijo leta 1505.

Razstava bo odprta do 2. septembra.