Slovenija 20.6.2012 4:00

Koncert Dunajskih filharmonikov za uvod v jubilejni Festival Ljubljana

Ljubljana, 20. junija - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se bo ob 20. uri s koncertom znamenitih Dunajskih filharmonikov pod taktirko dirigenta Simona Rattlea začela jubilejna 60. edicija Festivala Ljubljana. Do 13. septembra bo festival slovenskemu in mednarodnemu občinstvu ponudil skoraj 80 prireditev.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Dunajski filharmoniki v Ljubljano prihajajo iz Pariza. Na sporedu bodo dela Johannesa Brahmsa, Antona Weberna in Roberta Schumanna. Častni pokrovitelj koncerta je predsednik republike Danilo Türk.

V goste festivala prihaja tudi beograjski Atelje 212 s predstavo Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi in Borisom Cavazzo v glavni vlogi ter kar dva muzikala. Prvi, Čarovnice iz Eastwicka, je nastal pod okriljem Mestnega gledališča ljubljanskega, drugi, Jesus Christ Superstar, pa v Ljubljano prihaja z West Enda.

Med glasbenimi vrhunci sta koncerta violinista Vadima Repina ter skladatelja in pianista Michaela Nymana, pa tudi gostovanje sopranistke Inve Mula in baritonista Lea Nuccija na koncertu opernih arij. Dirigent Valerij Gergijev se v Ljubljano ponovno vrača z orkestrom Mariinskega gledališča.

Na festivalu se bodo z 12-urnim koncertom v Moderni galeriji poklonili 100-letnici rojstva Johna Cagea in tudi njegovemu avantgardnemu kolegu Alexandru Calderju.

Med številnimi dogodki bo festival ponudil še tradicionalno mednarodno likovno kolonijo v Križankah in mednarodno glasbeno delavnico za skladatelje, tolkalce, glasbene organizatorje in medije MusMA, ki bo na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana potekala 21. in 22. junija.