Slovenija 20.6.2012 4:00

V Velenju do petka mednarodno književno srečanje

Velenje, 20. junija - Velenje bo do petka prizorišče mednarodnega srečanja književnikov. V organizaciji ustanove Velenjska knjižna fundacija in Književna asociacija Velenika bo potekalo 11. mednarodno srečanje Lirikonfest Velenje 2012, v sklopu katerega bodo podelili več nagrad.

Lirikonfest je eden od projektov, s katerim je Velenje kot partnersko mesto letos vključeno tudi v program EPK. Prireditev poteka pod glavnim pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, Javnega zavoda Maribor 2012 in Javne agencije za knjigo RS.

Osrednji dogodek Lirikonfesta je Akademija Poetična Slovenija, ki bo v petek najprej ob 17.30 v Vili Bianca, kjer bo potekal pogovor z Lirikonfestovimi lavreati, nato pa bo ob 19. uri v atriju Velenjskega gradu sledila slavnostna podelitev Lirikonfestovih književnih nagrad in priznanj.

Slovensko književno nagrado čašo nesmrtnosti - velenjica 2012 bo za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo 21. stoletja, letos prejel pesnik Peter Kolšek.

Podeljena bo tudi mednarodna Pretnarjeva nagrada, ki velja za osrednjo slovensko zahvalo ambasadorjem slovenske književnosti in jezika po svetu. Letos jo bodo podelili že devetič, prejmeta pa jo ambasadorja slovenske književnosti in jezika v zahodni Evropi in na Madžarskem, Evgen Bavčar in Orsolya Gallos.

Že šestič bodo podelili tudi festivalno priznanje lirikonov zlat za vrhunske revijalne prevode poezije 21. stoletja, dvema tujima književnima prevajalcema novejše slovenske literature pa bodo podelili priznanje z 21-dnevnim ustvarjalnim bivanjem na mednarodni književniški rezidenci v Velenju.