Svet 21.6.2012 5:00

Popravilo poškodovane Picassove slike dobro napreduje

Houston, 21. junija - Popravilo slike španskega slikarja Pabla Picassa (1881-1973), katere se je minuli teden neznanec lotil s sprejem, dobro napreduje, so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sporočili iz zbirke Manil v Houstonu. Sanirali so že večino škode, storjene na tem 80 let starem umetniškem delu.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Predstavnik za stike z javnostmi umetniške zbirke Manil Vance Muse je povedal, da bodo škodo na sliki z naslovom Ženska v rdečem naslanjaču odpravili v kratkem. Kot so povedali v muzeju, se je vandalsko dejanje nad sliko zgodilo 13. junija.

Sliko so v muzeju že po nekaj minutah prenesli v konservatorsko delavnico, kjer so se takoj lotili odpravljanja škode. Hiter odziv je po besedah Museja povečala možnosti, da jo rešijo. Na sliki že ves čas neutrudno dela vodja konservatorske delavnice.

Predstavnica za stike z javnostmi tamkajšnje policije Jodi Silva je dejala, da je policija že pregledala posnetek varnostnih kamer v muzeju, pa tudi posnetek, narejen z mobilnim telefonom, ki ga je posnela priča tega dejanja in ga pozneje objavila na spletnem portalu You Tube.

Posnetek je dolg 24 sekund in prikazuje moškega, oblečenega v črno, kako pred sliko podrži šablono, jo pospreja in nato odide. Za njim na sliki ostane podoba bikoborca in bika ter beseda "conquista". Ko moški odide, se oseba, ki je posnela video, približa sliki in posname škodo. Pojavljajo se ugibanja, ali sta storilec in oseba, ki je posnela video, povezana.

Kdaj bo slika ponovno razstavljena, Muse še ne ve, kot je dejal, je ne želijo prehitro vzeti iz restavratorske delavnice.

Dogodek v razstavišču zbirke Manil ni prvo vandalsko dejanje nad Picassovimi deli. Leta 1999 se je denimo nek duševni bolnik v Amsterdamu lotil slike Gola ženska v vrtu. Sicer pa so že bila tarča vandalizma tudi dela nekaterih drugih umetnikov. Rembrandtova znamenita slika Nočna straža je bila dvakrat porezana, enkrat pa so se je lotili s sprejem. Večkrat je bila "napadena" tudi Leonardova Mona Lisa - s kislino, kamnom in celo s čajno skodelico.

V zbirki Menil, ki je za javnost odprta od 1987, vstop pa je prost, bodo po tem dogodku ponovno pretehtali varnostne pogoje, vendar večjih sprememb, kot pravijo, ne načrtujejo.