Svet 24.6.2012 5:30

Metod Pevec v žiriji mednarodnega programa filmskega festivala v Pulju

Zagreb, 24. junija - Tako kot letošnji berlinski filmski festival bo tudi mednarodni program 59. festivala celovečernih filmov v Pulju odprl film Zbogom kraljica Benoita Jacquota. V žiriji puljskega festivala, ki bo potekal med 14. in 28. julijem, bo tudi slovenski režiser Metod Pevec.

Portorož. Režiser Metod Pevec. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Režiser Metod Pevec.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Potem ko so prejšnji teden predstavili nacionalni program letošnjega festivala, so danes napovedali 18 filmov, ki so jih za mednarodni filmski program v Pulju izbrali na največjih festivalih v Cannesu, Benetkah, Berlinu in Rimu. Vsi filmi bodo tudi hrvaške premiere, ki jih bodo po Pulju predvajali tudi na Reki ter v Dubrovniku in Zagrebu. Država prijateljica na letošnjem festivalu bo Francija, ki bo program popestrila z nizom filmov iz svoje produkcije.

V programu Europolis bodo predvajali tri italijanske filme, med drugim tudi dramo, Ime mi je Li Andrea Segrea, v kateri ima glavno moško vlogo hrvaški igralec Rade Šerbedžija. Predvajali bodo nemški film Hotel Lux Leandra Haussmanna kot tudi britansko kriminalko Nočni morilec Barnabyja Southcombea, v katerem igra režiserjeva mati Charlotte Rampling.

Slavno Helen Mirren bodo obiskovalci festivala lahko občudovali v madžarski drami Vrata Istvana Szaba. Mednarodni program bodo sklenili s filmom Ljubezen Michaela Hanekeja, ki je letošnji cannski nagrajenec.

Poleg slovenskega režiserja in igralca Pevca bosta o nagradah v mednarodnem programu odločala tudi makedonski režiser Milčo Mančevski in srbska igralka Mirjana Karanović.

Retrospektiva je posvečena francoskem filmskem velikanu Claudeu Chabrolu, piše na spletni strani festivala.