Svet 24.6.2012 5:00

V Muzeju moderne umetnosti Koroške razstava Hermanna Nitscha

Celovec, 24. junija - V Muzeju moderne umetnosti Koroške je poleti na ogled obširna pregledna razstava Hermanna Nitscha, enega najpomembnejših in hkrati najbolj spornih avstrijskih sodobnih umetnikov. Nitsch je širši javnosti znan predvsem zaradi kontroverznih razprav o njegovih delih, razstava pa naj bi spodbudila tudi vsebinsko soočenje z njegovo umetnostjo.

Nitsch, rojen leta 1938, je zaslovel v 60. letih preteklega stoletja kot eden vodilnih predstavnikov Dunajskega akcionizma. Tedaj je razvil tudi temelje svojega "gledališča orgij in misterij", ki kot celostna umetnina združuje prvine likovne, gledališke, glasbene in drugih umetnosti.

Kot tako obravnava mitične prvine od antičnih figur do krščanskih predstav žrtvovanja in odrešenja, umetnik pa predstave, ki lahko trajajo tudi več dni, uprizarja predvsem na svojem dvorcu Prinzendorf v Nižji Avstriji. Ker Nitsch pri tem uporablja tudi pravo kri in žrtvene živali, je bil vseskozi izpostavljen ostri kritiki varuhov javne morale. V 60. letih je bil zaradi svojih akcij v Avstriji večkrat zaprt in se je zaradi tega za nekaj let preselil v Nemčijo.

Nitsch se je poleg umetniškega akcionizma uveljavil tudi kot grafik in slikar. Kot skladatelj se posveča sozvočju med zvokom in barvnimi toni, deloval in razstavljal je po vsem svetu, večkrat pa je sodeloval tudi na documenti v Kasslu in na Beneškem bienalu. Obenem je oblikoval tudi sceno in kostume za opere, med drugim za dunajsko državno opero in opero v Zürichu.

Pregledna razstava, ki prikazuje Nitscheva dela od 50. let do aktualnih stvaritev, je v Muzeju moderne umetnosti (Museum moderner Kunst Kärnten) v celovškem mestnem središču na ogled do 9. septembra. 21. julija in 25. avgusta muzej ponuja tudi vodstvi v slovenščini.