Svet 21.6.2012 10:15

Taja Kramberger med Olimpijskimi igrami na Pesniškem Parnasu

London, 21. junija - Olimpijske igre v Londonu 2012 bo med med 26. junijem in 2. julijem spremljal največji pesniški festival vseh časov v Veliki Britaniji. Mednarodna žirija je s pomočjo glasovanja bralcev po vsem svetu iz vsake države, ki nastopa na Olimpijskih igrah, povabila po enega pesnika. Med 204 udeleženci bo slovenske verze zastopala Taja Kramberger.

Kot je sporočila mednarodno uveljavljena pesnica, prevajalka, esejistka in zgodovinska antropologinja Taja Kramberger, so bili pesniki v London povabljeni, da bi ljubiteljem poezije in literature sporočili pomembne stvari in tako prispevali k prepoznavnosti svojih dežel.

Med udeleženci tega velikega in enkratnega literarnega dogodka bodo pesniška imena, kakor so Venus Khoury-Ghata, Pia Tafdrup, Seamus Heaney, Wole Soyinka, Valerie Rouzeau in Jo Shapcott.

Ob tej priložnosti bo izšla pesniška antologija "World Record Anthology - International Voices From Poetry Parnassus", kjer bo vsak od izbrancev in izbrank zastopan z eno pesmijo.

Organizacija Pesniškega Parnasa, ki obsega prek 100 literarnih nastopov, delavnic, okroglih miz in srečanj, je v rokah Southbank Centre v Londonu, pri nekaterih prireditvah pa sodeluje tudi mednarodni PEN.