Na hitro prelistano 23.6.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. junija - Pri Cankarjevi založbi je izšla knjiga Petra Čeferina Moje odvetniško življenje, pri Sodobnost International pripoved Seznam prešuštnic poljskega pisatelja Jerzyja Pilcha, pri založbi Modrijan pa roman Reber norveškega pisatelja Carla F. Tillerja. Pri založbi Hart so program obogatili s knjižico Moji prvi morski polži in školjke Barbare Bajd.

Ljubljana. Knjiga avtorja Petra Čeferina z naslovom Moje odvetniško življenje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Petra Čeferina z naslovom Moje odvetniško življenje.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Jerzyja Pilcha z naslovom Seznam prešuštnic. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Jerzyja Pilcha z naslovom Seznam prešuštnic.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorice Barbare Bajd z naslovom Polži in školjke. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorice Barbare Bajd z naslovom Polži in školjke.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga avtorja Carla Frode Tillerja z naslovom Reber. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga avtorja Carla Frode Tillerja z naslovom Reber.
Foto: STA

ČEFERINOVO RESNIČNO ODVETNIŠKO ŽIVLJENJE

Priznani slovenski odvetnik Peter Čeferin je v knjižici Moje odvetniško življenje zbral 45 zgodb iz svojega poklicnega življenja. Od leta 1967, ko je odprl svojo pisarno, je zastopal in zagovarjal in spoznal žalostne in vesele življenjske zgodbe. "Velikokrat sem spoznal, da so dogodki v resničnem življenju pogosto bolj neverjetni, kot so lahko opisi dogajanj v še tako pretresljivi literaturi. Vse zgodbe v tej knjižici so resnične," je zapisal Čeferin. Karikature ob zgodbah so delo priznanega slovenskega ilustratorja Izarja Lunačka.

SEZNAM PREŠUŠTNIC: NEZVESTOBA PO POLJSKO

Seznam prešuštnic poljskega pisatelja Jerzyja Pilcha je duhovita pripoved, katere glavni junak Gustav - intelektualec, asistent na fakulteti, neuresničeni pisatelj in ženskar - po Krakovu spremlja uglednega švedskega gosta, humanista na znanstveno-kulturni izmenjavi. V vlogi vodiča po poljski stvarnosti 80. let mu poskuša čim bolje predstaviti to, kar je na Poljskem in pri Poljakih najboljšega, je v spremni besedi zapisal prevajalec Klemen Pisk. Po ogledu zgodovinskih znamenitosti Gustav in švedski gost pristaneta za točilno mizo, kjer si pod vplivom albanskega konjaka zaupata svoje ljubezenske težave, ki ju oba pestijo na podoben način. Potolažijo ju lahko samo ženske z Gustavovega seznama prešuštnic, njegove nekdanje ljubice, ki jih obiskujeta po svojem pohajkovanju po mestu. Knjiga je izšla v zbirki Horizont.

ROMAN O VZGOJI IN ODRAŠČANJU V SVETU TRAGIKE

Carl Frode Tiller v romanu Reber, ki je pri Modrijanu izšel v zbirki Bralec, v središče postavi mladega moškega, ki se znajde v psihiatrični bolnišnici, kjer ga zdravnik prosi, da kot del terapije opiše svoje spomine na otroštvo in mladost. Roman ni zgodba o tragičnem dogodku, ampak študija o človeku, o vzgoji in odraščanju v svetu tragike. Nikogar ne obsoja, prej opominja, da je za tragične dogodke v življenju nekega posameznika, pa četudi posredno, v veliki meri odgovorna tudi njegova okolica. Tiller, rojen leta 1970, velja za enega najboljših norveških pisateljev svoje generacije. Njegov slog pisanja je precej prepoznaven, določata ga divji ritem pripovedovanja in sposobnost izjemne karakterizacije oseb, katerih usoda je po navadi zapečatena z nezmožnostjo spremeniti samodestruktivne vedenjske vzorce, še posebej v razmerju do drugih. Roman je prevedla Jana Kocjan.

MOJI PRVI POLŽI IN ŠKOLJKE: PREPROST DOLOČEVALNI KLJUČ

Knjižica Moji prvi morski polži in školjke je napisana kot preprost ključ za določanje teh živali. Z njim lahko določimo hišice in lupine, ki jih naberemo na morski obali ali ujamemo med potapljanjem v Jadranskem morju, je zapisala Bajdova. Namen knjižice je, da spoznamo glavne oblikovne značilnosti, po katerih lahko med seboj ločimo nekatere vrste morskih polžev in školjk. Spoznavanje morskih živali vzbudi ljubezen do narave, s tem pa željo po znanju, ki je potrebno za njeno varstvo in ohranjanje.