Svet 26.6.2012 6:00

Slovenski književniki na popotovanju hrvaške ladje kulture

Zagreb, 26. junija - Slovenija je država partnerica letošnjega hrvaškega kulturnega projekta Ladja knjigarna - ladja kulture, ki je ena najbolj atraktivnih poletnih prireditev na hrvaški obali. Od konca julija do srede avgusta bo ladja obiskala 14 hrvaških mest na obali in na otokih, v književnih programih pa bodo sodelovali tudi slovenski pisatelji.

Projekt ladje kulture bodo letos izvedli šestič, Slovenija pa bo prva država partnerica, kar je njegova velika novost.

Kot je napovedano, bodo gosti ladje poleg hrvaški pisateljev tudi njihovi slovenski kolegi Ana Pepelnik, Vida Mokrin Pauer, Barbara Korun, Tatjana Pregl Kobe, Cvetka Bevc in Andrej Detela, ki se bodo predstavili tako v programih na ladji kot tudi v mestnih knjižnicah. Na ladji bo tudi bogata izbira knjig v slovenskem jeziku.

"Z veseljem smo se pridružili projektu, ki nima zgolj materialne vrednosti, temveč tudi veliko simbolike," je povedal slovenski veleposlanik na Hrvaškem Vojko Volk na nedavni predstaviti projekta v Slovenskem domu v Zagrebu.

Kot je pojasnil, ladja pomeni poletne počitnice tudi za več kot milijon Slovencev, ki letno obiskujejo Hrvaško. Projekt lahko prispeva h krepitvi odnosov in prijateljstvu dveh narodov, obenem pa se bo tudi slovenska književnost predstavila ne le slovenskim, temveč tudi ostalim turistom na Hrvaškem, je dodal.

Projekt podpira tudi slovenska javna agencija za knjigo. Njen predsednik Slavko Pregl je v pozdravnem pismu poudaril, da je vrednost prireditve tudi v strateškem povezovanju dveh držav na področju knjig, književnosti, kulture, turizma in mednarodni izmenjavi pisateljev.

V okviru prireditve so tudi letos organizirali natečaj za najboljšo kratko zgodbo. Letos so prijeli več kot 300 prispevkov iz več držav regije kot tudi s Švedske in Nizozemske. Za najboljšo so na novinarski konferenci razglasili zgodbo Uniforma zagrebške pisateljice Silvije Šesto.

Poleg nje bo letošnjo zbirko kratkih zgodb med letošnjo turnejo predstavljalo tudi 20 drugih avtorjev, ki so bili uvrščeni v letošnjo zbirko. Ladja knjigarna - ladja kulture bo odrinila 28. julija iz mesta Krk na istoimenskem otoku, svojo pot bo končala 10. avgusta v Makarski.