Slovenija 21.6.2012 15:22

Letošnji festival Pranger v prepletu z norveškim jezikom

Ljubljana, 21. junija - Gostujoča država 9. srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije Festival Pranger med 27. junijem in 1. julijem bo Norveška, od koder prihaja umetniški dvojec Jenny Hval in Havard Volden ter pesniki Gunnar Waerness, Gunstein Bakke in Kjersti Bronken Senderud. Po tradiciji bo festival predstavil slovenske pesniške zbirke po izboru kritikov.

Gostje iz Norveške se bodo pridružili slovenskim pesnicam in pesnikom, ki so jih za letošnji Pranger izbrali kritiki Brane Senegačnik, Jernej Županič in Barbara Pogačnik. Slednja je izbrala zbirko Taje Kramberger Z roba klifa, Esada Babačiča z zbirko Sloni jočejo pošteno in Miklavža Komelja z zbirko Roke v dežju.

Županič se je odločil za zbirko Katje Perat Najboljši so padli, Barbaro Korun z zbirko Pridem takoj in Ivano Komel z zbirko Narekovano iz postelje. Senegačnika so prepričale zbirke Vinka Möderndorferja Nimam več sadja zate, Druga obala Ivana Dobnika in Oblike raja Uroša Zupana.

Kritiške razprave in soočenja mnenj o izbranih pesniških zbirkah bo vodila literarna kritičarka Petra Koršič. Posnetki z letošnjih debat bodo tako kot v preteklih letih dostopni na spletni strani festivala.

Večina letošnjega programa bo potekala v Rogaški Slatini, kjer festival domuje, ter pred srednjeveškim prangerjem na Pilštanju.

Festival se bo začel v sredo, 27. junija, v ljubljanskem klubu Daktari, kjer bodo norveške kolege gostili v navezi s projektom Mlade rime. V Menzi pri koritu na Metelkovi bo sledila študentska kritiška razprava o izbranih pesniških zbirkah in pesniški večer z norveškimi gosti festivala.

Na otvoritveni dan bo Veleposlaništvo Kraljevine Norveške s sedežem v Budimpešti v prostorih Društva slovenskih pisateljev priredilo sprejem, namenjen predstavitvi norveške kulture.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal koordinator festivala Blaž Jelenc, je študentska kritiška okrogla miza namenjena spodbujanju novih kritiških peres in njihovem vstopu na literarno sceno.

Konceptualna razprava o poeziji bo letos namenjena temi Poezija in manjšina. Pogovor s sociologom in filozofom Rastkom Močnikom ter pesnikom in literarnim zgodovinarjem Davidom Bandljem bo vodila literarna kritičarka, profesorica in prevajalka Alenka Jovanovski.

Sklepni in osrednji dan festivala, 30. junij, bo v Zdraviliškem parku v Rogaški Slatini. Poleg sklepne kritiške razprave in otroškega živžava ELA - Mali Pranger bodo podelili priznanja vseslovenskega šolskega literarnega natečaja, ki so ga pripravili v sodelovanju z Gimnazijo Vič in dijaškim literarnim klubom L'etažer.

Festival se bo sklenil pod arkadami Grand hotela Rogaška s koncertom za čembalo in violino skladatelja Milka Lazarja.

Pranger se je zadnjih pet let posvetil Severni Evropi. Kot je napovedala vodja festivala Urška P. Černe, se bo jubilejno deseto srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije prihodnje leto posvetilo Rusiji in ruskemu jeziku.