Slovenija 22.6.2012 4:00

Danes začetek festivala Seviqc Brežice za ljubitelje stare glasbe

Brežice, 22. junija - V prenovljeni Viteški dvorani brežiškega gradu se bo danes ob 20.30 s francoskim instrumentalnim sestavom L'Eclat des Muses, ki ga spremljajo plesalci, začel festival stare glasbe Seviqc Brežice. Do 7. septembra se bo zvrstilo kar 20 koncertov stare glasbe.

Brežiški festival si je v poldrugem desetletju utrdil sloves najprestižnejšega festivala stare glasbe in pustil sledi v slovenski in evropski kulturi.

Na koncertih po prestižnih slovenskih historičnih lokacijah, gradovih in sakralnih objektih nastopajo svetovno znani umetniki. Festival je pospešil hitro rastočo domačo produkcijo, odkrival mlade talente ter vrhunsko kulturo ponesel tudi v manj razvita okolja.

Letošnji festivalski program je zaradi ekonomske krize prepolovljen in se je koncertom odreklo precej lokalnih skupnosti, a organizatorji vztrajajo. Poleg slovenskih ansamblov bodo letos nastopili še umetniki iz Francije, Španije, Madžarske, Italije in Avstrije.

Direktor in umetniški vodja projekta Seviqc Klemen Ramovš napoveduje, da bo prvi vrhunec letošnjega festivala, ki ga bo odprl župan občine Brežice Ivan Molan, že uvodni koncert s francoskimi izvajalci.

Brežiški festival je nadaljevanje festivala v Radovljici, kjer je Ramovš pred 30 leti začel s koncerti stare glasbe.