Slovenija 23.6.2012 9:00

V Podnanosu bodo obudili spomin na film Tistega lepega dne

Vipava, 23. junija - V Podnanosu bodo s prireditvijo, ki bo trajala vse do nedelje, obudili spomin na snemanje enega prvih povojnih slovenskih filmov - Tistega lepega dne. Domačini so pripravili gledališko predstavo, ki bo na štirih lokacijah v kraju obudila spomin na najbolj prepoznavne prizore iz filma, ki so ga pred pol stoletja posneli v Podnanosu.

Gledališka predstava, ki so jo v pol leta pripravili domačini iz Podnanosa, je iz štirih ločenih delov sestavljena celota. Scenarij je delo domače gledališke skupine, nastopilo pa bo več kot 50 igralcev, domačinov iz tega in ostalih društev. Tudi za kostumografijo so poskrbeli igralci sami, deloma pa jim je obleke posodilo Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice.

Posebnost predstave je tudi v tem, da se po štirih ločenih prizoriščih v starem delu vasi pomikajo obiskovalci, ki jih na predvidene lokacije pospremijo za to določeni spremljevalci. Vodeni ogledi po ozkih ulicah (gasah) Podnanosa bodo potekali popoldne na vsake pol ure. Popoldansko dogajanje bodo sklenili z večernim ogledom filma v stari tehniki.

Obiskovalcem Podnanosa se bodo v teh dneh predstavili domačini, ki so igrali statiste v filmu. V nedeljo popoldne pa se bodo v kraju ponovno srečali še živeči igralci filma, ki bodo skupaj z domačini obujali spomine.

Prireditev sodi v sklop praznika občine Vipava. Celotno dogajanje pa bodo popestrili domači vinarji in medarji, ki bodo obiskovalcem ponudili svoje pridelke na stojnicah. Pa tudi sicer v Podnanosu obljubljajo, da zabave in ostalega ne bo zmanjkalo.

Predsednik krajevne skupnosti Podnanos Darko Rosa je za STA povedal, da se je tudi tokrat, tako kot ob snemanju filma leta 1962, vas združila in bo obiskovalcem ponudila nepozaben dogodek.

Filmska komedija Tistega lepega dne velja za mojstrovino v zgodovini slovenskega filma. V celoti je bila posneta v Podnanosu, vas pa se je poleti 1962 spremenila v nekakšen studio na prostem. Film je za vedno zabeležil krajevne posebnosti, zato je postal tudi pomemben del krajevne identitete. Marsikateri starejši domačin pa še danes ve povedati številne anekdote, ki jih je sam doživel ali videl ob opazovanju snemanja filma.

Zamisel o dogodku, s katero bodo obeležili 50. obletnico snemanja filma, je dolgo zorela med domačini in končno prerasla v omenjeno prireditev.