Svet 22.6.2012 12:18

Na Sarajevskem filmskem festivalu tudi slovenski ustvarjalci

Sarajevo, 22. junija - Na 18. Sarajevskem filmskem festivalu, ki bo letos potekal med 6. in 14. julijem, bo svoje barve zastopala tudi slovenska kinematografija. Predvajali bodo film Šanghaj Marka Naberšnika, Dolge počitnice Damjana Kozoleta, Fant, pobratim smrt 2 Maje Weiss in koprodukcijo Ženska, ki si je otrla solze Teone Strugar Mitevske, so sporočili s festivala.

Režiser Naberšnik, ki je občinstvu znan po prvencu Petelinji zajtrk, bo skupaj z glavnim igralcem Visarom Vishkom, producentom Francijem Zajcem in izvršnim producentom Boštjanom Ikovicem občinstvu Sarajevskega filmskega festivala predstavil svoj drugi celovečerni film Šanghaj, v katerem so glavni protagonisti člani romske družine.

Gre za zgodbo o štirih generacijah, ki jih pripoveduje glavni lik, romski kralj, ki se je odločil ustanoviti svoje lastno romsko vas in jo poimenovati Šanghaj. Film je zgodba o v večnem hrepenenju po sreči, zgodba o ljubezni, družinskih vezeh, umeščena v čas padca Jugoslavije, ko so mnogi pozabili, da se lepota življenja skriva v malih rečeh.

Kozoletov dokumentarec Dolge počitnice je časovno umeščen v leto 1991, ko je Slovenija postala neodvisna država. Slovenija je okoli 20.000 ljudi brez opozorila odstranila iz registra državljanov. Dokumentarec pripoveduje življenjsko zgodbo treh ljudi, ki jih je ta politična odločitev zaznamovala za vse življenje.

Dokumentarni film Fant, pobratim smrti 2 sledi zgodb Tolje, dečku iz Černobila, ki je kot osemletni fantič leta 1991 za deset dni obiskal Slovenijo, danes pa je odrasel moški in poskuša najti odgovore 20 let pozneje od takrat, ko je posnet prvi dokumentarni film o njem. Film Fant, pobratim smrti 2 je nadaljevanje zgodbe o dečku in njegovi družini v času spomina na 25-letnico jedrske nesreče v Černobilu in jedrsko sevanje, ki še vedno ogroža življenja krajevnih prebivalcev.

Produkcijska hiša Vertigo/Emotion s producentom Danijelom Hočevarjem je kot koproducent sodelovala pri novem koprodukcijskem celovečercu makedonske režiserke Strugar Mitevske z naslovom Ženska, ki si je otrla solze, v katerem glavni vlogi igrata znana španska igralka Victoria Abril, poznana predvsem iz filmov Pedra Almodovarja, in makedonska igralka Labina Mitevska. To je zgodba o dveh zelo različnih materah: ena mora kaznovati, da v sebi opraviči lasten obstoj, druga je prisiljena sprejeti vse, da sploh lahko preživi Njuni življenji se prepleteta in medsebojno vplivata na najbolj različne in presenetljive načine. Film je umeščen v tekmovalni program festivala.