Slovenija 22.6.2012 13:40

Lutkovno gledališče Ljubljana v novo sezono z devetimi premierami

Ljubljana, 22. junija - Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) bo na septembrskem mednarodnem festivalu Lutke 2012 novo sezono odprlo s priredbo kabareta Luknja scenarista in režiserja Matije Solceta. V prihodnji sezoni bodo občinstvu vseh generacij ponudili še oživitev predstave Sovji grad iz leta 1936 in devet raznovrstnih premier.

Ljubljana. Lutkovno gledališče. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Lutkovno gledališče. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno gledališče.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Otvoritvena predstava sezone bo prirejen kabaret Luknja, ki je od leta 2008 doživel 30 ponovitev. Kabaret, ki je nastal po motivih Alice v čudežni deželi Lewisa Carrolla, je namenjen mladini in odraslim. Kot je na današnji novinarski konferenci dejala v.d. umetniške vodje Ajda Rooss, si s predstavo in njeno razširjeno igralsko zasedbo želijo čim več gostovanj na festivalih.

Starejšemu občinstvu sta namenjeni še lutkovno-plesna predstava Bestiaires, ki nastaja v koprodukciji s partnerji z Norveške in Nizozemske, ter dramska predstava Inštrukcija Eugenea Ionesca, ki jo bo na oder postavil Matjaž Zupančič. Premierno bodo uprizorili Makalonco, ki jo je Eka Vogelnik zasnovala po pravljici Frana Saleškega Finžgarja. Predstava je po besedah Roossove nekakšen "lutkovni stroj" oziroma "knjiga, ki se sama lista pred gledalci". Novost bo tudi predstava Zverjasec, ki jo je po rimani pripovedi britanske pesnice Julie Donaldson priredil Milan Dekleva.

Na program premier so uvrščene tudi koprodukcija z Umetniškim društvom KONJ z naslovom Ti loviš! Saše Eržen, junaška komedija Obuti mačkon Igorja Bojovića in Bezgova pravljica, ki jo po pravljici Bezgova mamka Hansa Christiana Andersena priredila Eva Kraševec. Premiero bodo v sezoni 2012/13 uprizorili še Medejina otroka Pera Lysanderja in Suzanne Osten ter interaktivno predstavo Močeradek gre čez cesto, ki jo je po poeziji Srečka Kosovela napisal Solce.

Direktor gledališča Uroš Korenčan je spregovoril tudi iztekajoči se sezoni, zaznamovani s številnimi gostovanji in nagradami. Kot je dejal, je bila sezona uspešna, saj so število abonentov povečali za četrtino. Lani jih je tako bilo približno 500, poleg njih pa so lutkovno gledališče redno obiskovali še abonenti Abonmaja KUL, ki povezuje Kinodvor, Slovensko mladinsko gledališče, Kino Šiška, Mestno gledališče ljubljansko in Animateko.

Proračun LGL je v preteklem letu znašal približno 3,5 milijona evrov, od tega so imeli približno 500.000 evrov lastnih prihodkov. V prihodnje se bodo zavzemali za nadaljnje povečanje lastnega deleža sredstev, je dejal Korenčan.

Kot je še dejal, se je število obiskovalcev v lanski sezoni, ko so odprli novo prizorišče z imenom Oder pod zvezdami, povzpelo na 16.000. "V pretekli sezoni smo izpolnili, kar smo si zadali, kar je v teh negotovih časih uspeh," je poudaril Korenčan in dodal, da bodo prihodnje leto pripravili projektno dokumentacijo za Lutkovni muzej na Ljubljanskem gradu, ki je uvrščen tudi v strategijo razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana 2012-2015.

Poleg devetih premier ter priredbe in oživitve predstave bodo v sezoni 2012/13 imeli še več kot 30 ponovitev iz preteklih sezon.