Slovenija 26.6.2012 6:00

Križanke bo zvečer zasedla gospoda Glembajevi

Ljubljana, 26. junija - V sklopu festivala Ljubljana bo zvečer v Križankah gostovalo gledališče Atelje 212 s predstavo Gospoda Glembajevi. V znameniti igri velikana hrvaške moderne književnosti Miroslave Krleže bo kot stari bančnik Glembay nastopil Boris Cavazza.

Ljubljana. Režiser in igralec Boris Cavazza. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser in igralec Boris Cavazza.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Igralec in režiser Boris Cavazza. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec in režiser Boris Cavazza.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gospoda Glembajevi so eno najbolj znanih in največkrat izvajanih Krležinih dramskih del. Drama o propadu bogate meščanske družine je tudi eno najbolj izstopajočih del v nekdanji Jugoslaviji.

Osrednji dramski zaplet se dogaja med očetom Ignacem Glembajem, mogočnim tajkunom, in njegovim sinom Leonom, dekadentnim umetnikom, ki se po desetletju blodenja po Evropi vrne domov. Tam odkrije svet, poln intrig, laži, licemerstva, vohunjenja in prikritih zločinov. Zlo se širi iz generacije v generacijo, pri tem pa celo žrtve postanejo krvniki.

Predstava znamenitega beograjskega Ateljeja 212 je združila igralce iz nekdanje Jugoslavije in vzbudila veliko zanimanje strokovne javnosti. Poleg Cavazze nastopajo Anica Dobra, Nikola Ristanovski, Radmila Tomović, Branislav Trifunović, Svetozar Cvetković in drugi. režiser je Jagoš Markovič.

Predstava, ki traja dve uri brez odmora, je opremljena s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.