Slovenija 23.6.2012 8:05

Tavčarjev dvorec na Visokem odpira svoja vrata

Poljane nad Škofjo Loko, 23. junija - Občina Gorenjska vas - Poljane je letošnjo pomlad z minimalnimi sredstvi delno uredila dvorec na Visokem in njegovo okolico ter postavila razstavo o Ivanu Tavčarju. V minulem mesecu je kompleks po več desetletjih propadanja tako ponovno oživel, uradno pa bodo letni vrt in razstavo odprli danes ob 17. uri.

Potem ko so zaradi finančnih težav v vodo padli ambiciozni načrti podjetja Hosting o celoviti prenovi kompleksa na Visokem, se je občina Gorenja vas - Poljane lani odločila, da bo letos sama poskrbela vsaj za delno oživitev dvorca, kjer je pred stoletjem živel in ustvarjal znameniti slovenski pisatelj Ivan Tavčar.

Spomladi je Občina Gorenja vas - Poljane v soglasju s škofjeloško občino, ki je solastnica kompleksa, in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije uresničila zastavljene načrte in delno uredila okolico dvorca, očistila park, postavila sezonski letni vrt in v notranjosti prenovila dve sobi za potrebe razstave o življenju Tavčarja na Visokem.

"Postorili smo celo več, kot smo predvidevali," je za STA povedal župan Občine Gorenja vas - Poljane Janez Milan Čadež. Tako so namesto obstoječe ceste tik ob dvorcu uredili obvozno cesto, ki je speljana po nekdanji poti za gospodarskim poslopjem, in poskrbeli tudi za parkirišče. Celoten znesek opravljenih del še ni znan, presega pa 25.000 evrov. Veliko so sponzorsko prispevali tudi poljanski obrtniki, je pojasnil župan.

"S tem smo obogatili turistično ponudbo naših krajev in obiskovalcem dvorca omogočili okrepčilo ter ogled razstave," je prepričan Čadež. Izpostavil je, da je bil to majhen prvi korak naprej, kar se tiče ureditve dvorca, a zelo velik za razvoj turizma Poljanske doline.

Županove besede potrjujejo tudi odzivi obiskovalcev v zadnjem mesecu, odkar deluje letni vrt, za katerega skrbi poljanska gostilna Na Vidmu. "Na Visokem se zadnje čase ustavi veliko kolesarjev, mamic z vozički in drugih. Vsi pa so zelo zadovoljni z ureditvijo," je za STA zagotovila Marjeta Šifrar iz Občine Gorenja vas - Poljane.

Razlika v izgledu je zelo velika, čeprav so bili posegi minimalni, je ocenila Šifrarjeva in povedala, da so uredili vhodno vežo in vzhodno sobo, kjer so prebelili stene, zamenjali pod, prebarvali in očistili okna ter vrata in postavili razstavo. Uredili so tudi park, ki je bil zasajen že v času Tavčarja.

Če bi se v prihodnje našla še dodatna sredstva, bi se lotili še prenove škofove sobe na vzhodni strani dvorca, ki je bogata z ornamenti in velja za najbolj zanimivo sobo v dvorcu.