Slovenija 24.6.2012 6:00

Razglasili bodo najboljše improvizatorje sezone

Ljubljana, 24. junija - Na letnem odru KUD France Prešeren bo danes veliki finale ob koncu letošnje sezone Impro lige. Za naslov najboljšega improvizacijskega kolektiva v Sloveniji se bosta pomerili ekipi Klasika in Športni impro klub Jastreb.

Klasiko sestavljajo prekaljeni impro mački: Ana Marija Mitić, Goran Završnik, Jaka Šubic, Juš Milčinski, Miha Brajnik in novinec Damjan Trbovc. V Športnem impro klubu Jastreb so Ana Hočevar Brezavšček, Bor Klemenc Mencin, Jan Kok, Matic Kozina, Sašo Weilgoni in Žiga Regina. Prvi so do finala prišli brez poraza, drugi so izgubili le enkrat, in to ravno proti Klasiki.

Od lanskega novembra se je sicer za preboj v veliki finale tega zabavnega gledališkega prvenstva borilo devet improvizacijskih ekip, piše na spletni strani Impro lige.

Impro liga je projekt, delujoč v okviru Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren v Trnovem, ki združuje več kot 120 ljubiteljev gledališke improvizacije z različnih koncev Slovenije. Leta 1993 je Impro ligo ustanovilo Gledališče Ane Monro, od tedaj pa se je gledalcem predstavilo že preko 500 improvizatorjev in 40 improvizacijskih skupin.

Predstave, ki jih uprizarjajo v KUD France Prešeren in na gostovanjih po Sloveniji, so vedno inovativne in predvsem unikatne. Temelje za odigrane prizore namreč podajo gledalci s svojimi predlogi, ki jih morajo nato improvizatorji vplesti v dogajanje na odru.

Program Impro lige je razdeljen na tri sklope: v tekmovalnem se ekipe improvizatorjev v okviru športno-gledaliških predstav borijo za naslov državnega prvaka v gledališki improvizaciji, v ekshibicijskem sklopu enkrat mesečno z malo manj tekmovalnosti odkrivajo nove oblike improviziranih predstav, na delavnicah pa zainteresirano občestvo naučijo osnov improvizacije, piše na spletni strani društva.