EPK 2012 26.6.2012 6:00

Na Otočcu premiera ČlovekA z bombami

Otočec, 26. junija - Anton Podbevšek Teater, skupina Siddharta in približno dvajset nastopajočih bodo drevi ob 21.30 na prizorišču festivala Rock Otočec, ki se bo začel v sredo, prvič izvedli ČlovekA z bombami, glasbeno gledališko de-tonacijo, posvečeno pesnikoma Antonu Podbevšku in Srečku Kosovelu. Predstavo bodo v okviru Rock Otočca ponovili v sredo.

Novo mesto. Anton Podbevšek Teater. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Anton Podbevšek Teater.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Novo mesto. Anton Podbevšek Teater. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Anton Podbevšek Teater.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Kot je povedal avtor zasnove predstave in njen režiser Matjaž Berger, ta skozi de-tonacijo glasbene skupine Siddharta sproža miselni ter estetski dvoboj navedenih slovenskih avantgardistov, hkrati pa performerji, intermedijski umetniki in športniki teoretsko komentirajo čas po postmoderni ter iščejo novo dobo in status elitnega nasproti množičnemu.

Za poldrugo uro trajajočo predstavo so izumili tudi nov žanr oziroma de-tonacijo, eksperiment Brechtovskega porekla s potujitvijo časa in prostora, pri katerem bodo dejavni tudi gledalci, je pojasnil Berger.

Kot je dodal Siddhartin pevec Tomi Meglič, bodo v predstavi s sodobnim glasbenim slogom povzeli poezijo navedenih avantgardistov, klasični rock pristop pa obogatili z opernima pevkama, godali in zborom. Ustvarili bodo glasbeno rdečo nit, ki bo temelj celotnega sporočila de-tonacije.

V predstavi bodo med drugimi nastopili igralci Pavle Ravnohrib, Borut Veselko, Nina Rakovec, Nana Milčinski, Petra Govc in Akira Hasegawa, operni pevki Irena Yebuah Tiran in Katja Kovalinka ter radijec Jure Longyka. Soavtor Siddhartine glasbe je Peter Penko, kostume pa je zasnoval Alan Hranitelj.

Predstava ČlovekA z bombami je največja prireditev, s katero novomeška občina sodeluje pri partnerskem projektu Evropska prestolnica kulture.