Svet 28.6.2012 5:00

V dunajski Albertini retrospektiva fotografa Joela Sternfelda

Dunaj, 28. junija - Na Dunaju je od srede na ogled razstava ameriškega fotografa Joela Sternfelda. Retrospektiva obsega 130 njegovih del in zajema več kot 30 let njegovega ustvarjanja. Nastala je v sodelovanju z muzejem Folkwang iz Essna v Nemčiji. V dunajski Albertini bo na ogled do 30. septembra, so sporočili iz Agencije za stike z mestom Dunaj Compress.

Razstava z naslovom Joel Sternfeld - Barvna fotografija od leta 1970 je razdeljena na 11 tematskih sklopov oziroma umetnikovih projektov. Poudarek retrospektive je na 50 do sedaj še neobjavljenih fotografijah z začetka Sternfeldove kariere.

Sternfeld, rojen leta 1944 v New Yorku, za svoje motive najpogosteje uporablja nenavadne ameriške pokrajine in tamkajšnje prebivalce. Skozi njegov fotografski objektiv tako nastanejo fotografije, ki prikazujejo ameriško družbo med utopijo in antiutopijo, v nekaterih se odraža tudi njegova politična angažiranost.

Poleg Stevena Shorea in Williama Egglestona sodi Sternfeld med tiste fotografe, ki so v 70. letih prejšnjega stoletja v svojih umetniških fotografijah ponovno začeli uporabljati barve, zato so jih imenovali za predstavnike nove barvne fotografije. Barve so danes popolnoma samoumevno sredstvo izražanja, v tistem času pa so se uporabljale zgolj v modi in oglaševanju, medtem ko je bila klasična umetniška fotografija zgolj črno-bela.