Svet 27.6.2012 6:00

Oskar za režijo Casablance na dražbo

Los Angeles, 27. junija - Kipec oskarja, ki ga je Michael Curtiz dobil leta 1943 za režijo filma Casablanca, bo avkcijska hiša Sanders ponudila na dražbi. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi ga lahko prodali za 2,5 do tri milijone dolarjev. Dražba bo 28. junija v Los Angelesu.

V klasiki Casablanca sta zaigrala Humphrey Bogart in Ingrid Bergman, pojmujejo pa jo za enega največjih ameriških romantičnih filmov. Ameriški filmski inštitut ga je leta 2007 proglasil za tretji najboljši film v preteklih sto letih.

Curtizovega oskarja je že leta 2003 prodala avkcijska hiša Christie's; za 231.500 dolarjev ga je kupil čarodej David Copperfield. Kdo ga sedaj prodaja, niso sporočili, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kipci oskarja se redko znajdejo na dražbi. Njegovi dobitniki in ameriška filmska akademija so se namreč leta 1950 dogovorili, da nagrade ne smejo prodati nikomur, razen akademiji, pa še to za simboličen en dolar.

V preteklih letih so sicer na dražbah prodali nekaj oskarjev, ki so jih podelili pred letom 1950, med drugim oskarja za najboljši scenarij za film Državljan Kane, ki je dosegel ceno 861.000 dolarjev, ter oskarja za najboljši film V vrtincu, za katerega so iztržili 1,54 milijona dolarjev.