EPK 2012 26.6.2012 13:20

V Velenju tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju

Velenje, 26. junija - V sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) bo 30. junija v partnerskem Velenju potekalo 5. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju Slovenija 2012. Nastopilo bo osem pihalnih orkestrov iz Slovenije, Estonije, Hrvaške in Avstrije.

Novo mesto. Pihalni orkester Krka. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Pihalni orkester Krka.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Vsak izmed orkestrov bo izvedel dve obvezni skladbi slovenskega skladatelja, skladbo države, od koder orkester prihaja, in skladbo po lastni izbiri. Obvezne slovenske skladbe podpisujejo Nejc Bečan, Igor Krivokapič in Rok Golob.

Pihalne orkestre bo ocenjevala in nagradila tričlanska strokovna žirija, v kateri so Igor Krivokapič in Ivan Marin iz Slovenije ter Siegmund Andraschek iz Avstrije.

Tekmovanje organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) skupaj z Mestno občino Velenje, Glasbeno
šolo Frana Koruna Koželjskega Velenje in Kulturnim društvom Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

Vas Marezige nad Koprom pa bo v petek in soboto, 29. in 30. junija, prizorišče 8. mednarodnega festivala MareziJazz, tradicionalnega srečanja big bandov, ki ga prav tako pripravlja JSKD ob pomoči Marežganskega mladinskega društva in Zveze big bandov Slovenije.

Mednarodni festival MareziJazz je edini tovrstni festival v Sloveniji in največji v srednji Evropi. V slikovito vas nad Koprom vsako leto privabi številne glasbene sladokusce, željne jazza in big bandovskih ritmov. Letos bo na njem nastopilo 15 zasedb in več kot 300 glasbenikov. V okviru festivala bo tudi letos potekal dvodnevni izobraževalni jazzovski seminar Zgrabi zvok, namenjen tako ljubiteljskim kot profesionalnim glasbenikom, so sporočili z JSKD.

JSKD sodeluje tudi pri obeleževanju stoletnice rojstva Bojana Adamiča, projektu, ki je deloma vključen tudi v EPK. Zveza slovenskih godb je namreč letošnje leto razglasila za leto Bojana Adamiča v godbeništvu in pozvala vse godbe, naj na svojem nastopu v prvi polovici leta izvedejo vsaj eno njegovo skladbo.

Tej tako imenovani Adamičevi pomladi bo oktobra v Univerzitetni knjižnici Maribor in dvorani Union v Mariboru sledil dan godbeništva. Ta bo obsegal simpozij o Adamičevem življenju in delu, ponovitev razstave, ki je že bila na ogled v Ljubljani, koncertni nastop pihalnih orkestrov in slavnostni koncert, na katerem bosta profesionalna slovenska pihalna orkestra - orkester Slovenske policije in orkester Slovenske vojske pod taktirko Milivoja Šurbka nastopila z izborom najbolj znanih Adamičevih skladb za pihalne orkestre.

Ob zaključku Adamičevega leta bodo pripravili še slavnostno izdajo njegovega Rekviema in programske knjižice z vsemi sodelujočimi pihalnimi godbami, so še sporočili z JSKD.