Slovenija 26.6.2012 6:00

Festival Lent s Folkartom v narodnih nošah

Maribor, 26. junija - V okviru Festivala Lent se bo danes v Mariboru začel vedno dobro obiskani folklorni festival Folkart s skupinami iz Peruja, Mehike, Benina, Moldavije, Uzbekistana, Rusije, Srbije, Italije in Slovenije. Z narodnimi nošami in tradicionalnimi plesi se bodo do sobote predstavljali na Glavnem odru na Dravi, pa tudi v mestu in drugod po Sloveniji.

Maribor, Vetrinjski dvor. Plakat 20. festivala Lent. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Plakat 20. festivala Lent.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Folkart predstavlja pomemben del Festivala Lent, saj se na njem vsako leto zvrstijo folklorne skupine z vseh vetrov in veliko število občinstva. Vrhunec večdnevnega festivala predstavlja zadnji večer, ko na odru zaplešejo vse udeležene skupine, nebo nad Mariborom pa razsvetli ognjemet.

Letos se bo predstavila ena najbolj želenih gostij svetovnih folklornih festivalov, skupina MiPeru iz Lime, ki ohranja glasbo in ples starodavnih Inkov. Folklorna skupina Estampas de Mexico iz Guadalajare se bo predstavila z mariači, ki so nepogrešljivi del vsake mehiške zabave.

Skupina Les As du Benin iz afriškega Coutonouja ohranja kulturno dediščino obredov vudu. Zasedba Tiscali s Sardinije prikazuje starodavne plese starih Sardov z značilnim moškim petjem.

Iz Rusije prihaja skupina Guljaj Rosjane z energičnimi kozaškimi plesi, iz Uzbekistana ansambel Sabo iz Taškenta. Iz Moldavije se bo predstavila skupina Hora iz Kišinjova, iz Srbije ansambel KUD Sevojno. Ob bok se jim bodo postavili slovenski predstavniki iz Maribora, Dobrepolja in Velenja.

Mariborski Folkart je največji slovenski in srednjeevropski tovrstni festival, ki s pristno ljudsko glasbo in plesi razveseljuje že od samega začetka Festivala Lent leta 1993. Kasneje so mu dodali še otroško različico z otroškimi folklornimi skupinami.