EPK 2012 26.6.2012 13:11

V Murski Soboti se obeta pestro glasbeno poletje

Murska Sobota, 26. junija - Z nastopom Pihalnega orkestra Murska Sobota in Halgato Banda se bo v četrtek začel letošnji festival Soboško poletje s podnaslovom Glasbeno zrcalo sveta. Do 8. septembra se bo na različnih prizoriščih zvrstilo 28 glasbenih in plesnih dogodkov s skupno več kot 250 nastopajočimi iz Slovenije in tujine. V soboto pa se bo začel projekt Moje mesto 2012.

Soboško poletje bo potekalo na treh prizoriščih: ob petkih na Trgu kulture, vsak četrtek ter 4. julija, 28. julija in 8. septembra pa bosta prizorišči grajsko dvorišče in Gledališče Park.

Na festivalu bo letos zaigralo, zapelo in zaplesalo preko 250 nastopajočih različnih narodnosti, kultur, veroizpovedi in usod iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Madžarske, Avstrije, Italije, Češke, Nemčije, Irske, Finske, Ukrajine, Rusije, Gvineje, Madagaskarja, ZDA, Brazilije in Avstralije.

Na letošnjem festivalu bo tako moč prisluhniti zelo različnim zvrstem, od jazza in etno jazza do klasične glasbe, slovenskih ljudskih pesmi in irske ljudske glasbe. Slišati bo mogoče duet madžarskih cimbalistov, prisluhniti glasbi avstralskega aborigina in spremljati nastop jeklenega orkestra, ki izvaja karibsko glasbo na jeklenih sodih.

Do konca avgusta bo zelo pestro tudi v središču Murske Sobote, kjer bodo v okviru projekta Moje mesto na Trgu kulture vsako soboto na vrsti kulturni in umetniški dogodki, namenjeni predvsem otrokom: od cirkusa do lutkovno-gledaliških predstav.

Gre za že znano prireditev, ki je letos prerasla iz spremljevalnega dogodka Soboškega poletja v samostojen projekt, pojasnjujejo na občini. Letos tako dodajajo še dogodke ob nedeljskih dopoldnevih, ko bodo v soboškem mestnem parku za novim objektom Gledališča Park pripravili ustvarjalnice za otroke. V primeru dežja bodo vsi dogodki prestavljeni v Gledališče Park ali Grajsko dvorano.

Oba projekta sta del Evropske prestolnice kulture 2012. Producent Soboškega poletja je Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota, koproducent pa Zavod Maribor 2012. Prireditev Moje mesto pa prav tako pripravlja lokalni zavod za kulturo, turizem in šport, so sporočili iz soboške občine.