Svet 27.6.2012 5:30

Častno srce Sarajeva hrvaškemu producentu Branku Lustigu

Sarajevo, 27. junija - Posebno nagrado filmskega festivala v Sarajevu (SFF), častno srce Sarajeva, bo na letošnjem festivalu prejel hrvaški filmski umetnik Brako Lustig, so v ponedeljek sporočili iz festivalske direkcije. Nagrado na festivalu, ki bo potekal od 6. do 14. julija, podeljujejo posameznikom za izjemen doprinos k uveljavitvi in razvoju filmske umetnosti.

Branko Lustig je na najboljši način pokazal, da talent, red, profesionalnosti in posvečenost rušijo vse geografske in nacionalne ovire, so po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina zapisali v utemeljitvi.

Na SFF so spomnili, da je Lustig dvakratni dobitnik oskarja ter da je že več kot pet desetletij navzoč v filmski industriji. Kariero je začel v Jadran filmu s produkcijo filmov Ne obračaj se, sine in Kozara, v katerem je tudi zaigral.

Mednarodni uspeh je dosegel s serijo Vetrovi vojne, ki ga je pripeljala do sodelovanja s Stevenom Spielbergom in do oskarja za produkcijo Schindlerjevega seznama leta 1994.

Lustigov angažma v Hoolywoodu je od tedaj obsegal številne filmske uspešnice, denimo film Mirovnik z Georgeom Clooneyjem in Nicole Kidman, ter sodelovanje z režiserjem Ridleyjem Scottom, za čigar film Gladiator je prejel drugega oskarja v karieri.

Na festivalu so poudarili še, da je Lustig najbolj uspešen filmski profesionalec iz tega dela sveta, ki je ostal zvest regiji, iz katere izhaja, saj je to potrdil z vrnitvijo na rodno Hrvaško.

Pred njim so častno srce Sarajeva med drugim prejeli direktorja filmskih festivalov v Benetkah in Berlinu Marco Mueller in Dieter Kosslick, režiser Mike Leigh ter igralec Steve Buschemi.