Slovenija 2.7.2012 9:22

Lutkovni festival PUF bo spet povezal obe strani meje

Koper, 2. julija - Danes se začenja že 11. mednarodni lutkovni festival PUF, ki ga Lutkovni studio Lutkarnica prireja v sodelovanju s festivalom Burattini senza confini (Lutke brez meja) iz Vidma. Tako bodo letos pripravili okoli 125 dogodkov na obeh straneh meje, pri tem pa bodo gostovali lutkarji in artisti iz 16 držav sveta, je pojasnila Maja Bavdaž Gross.

Maribor, Minoritski samostan. Lutke. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor, Minoritski samostan.
Lutke.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Festival se sicer začenja danes, slavnostna otvoritev pa bo čez teden dni na osrednjem koprskem Titovem trgu.

Glavnina dogajanja v Slovenski Istri bo ob petkih in sobotah na Ukmarjevem trgu v Kopru, kjer bodo obiskovalci lahko videli predstave več tujih lutkarjev kot tudi izbrane predstave najboljše slovenske lutkovne produkcije. Ob petkih dopoldne pa bodo na sporedu tudi predstave slovenskih lutkarjev v parku ob koprski tržnici, je za STA povedala umetniška vodja festivala Maja Bavdaž Gross.

Nastopajoči letos prihajajo iz kar 16 držav. Poleg skupin iz Slovenije in Italije bodo nastopili še lutkarji iz Francije, Belgije, Nemčije in Brazilije, je naštela Bavdaž Grossova.

Letošnja novost bo t.i. odprti oder, ki bo potekal prvi teden v juliju. V tem okviru se bodo na Ukmarjevem in tudi na Hlavatyjevem trgu v Kopru predstavili nekateri od nastopajočih na glasbenem festivalu Etnohistria, s katerim festival PUF že dalj časa sodeluje. Etnohistria bo sicer na sporedu v istrski vasi Gračišče med 12. in 14. julijem. V okviru tega sodelovanja bo že v ponedeljek v Kopru nastopila tudi skupina, ki izvaja tradicionalno mongolsko glasbo.

PUF je sicer po besedah njene umetniške vodje eden večjih tovrstnih festivalov v Evropi, na njem pa predstavljajo tako tradicionalno kot moderno lutkarstvo in tudi lutkarstvo za odrasle, "tako da je za vsakega nekaj".

Letos bo poudarek na izvajalcih, ki predstavljajo tradicionalne lutkovne junake iz tradicije posameznih narodov. V ponedeljek pa bo Titov trg v Kopru zaznamoval lutkovni dan, na katerem bodo od 9. ure zjutraj pa vse do polnoči nastopali lutkarji, cirkuški artisti in akrobati.

PUF so, še preden je pred desetletjem postal samostojen, prirejali v okviru Primorskega poletnega festivala, tako da na predstavijo sedaj s svojimi otroci hodijo že starši, ki so si sami ogledali te predstave, ko so bili majhni. "Imamo zvesto publiko in tako rekoč se nam ni treba oglaševati," povzema Bavdaž Grossova.

Posamično predstavo si ogleda med 200 in 300 ljudi, zaradi osrednje lokacije pa se pridruži še marsikateri naključni mimoidoči. Poleg tega umetniška vodja opaža tudi povečanje deleža gledalcev iz zamejstva, ki prihajajo na ogled predvsem slovenskih lutkovnih predstav.