Svet 28.6.2012 5:30

Center Getty bo restavriral ključno delo Jacksona Pollocka

Los Angeles, 28. junija - Slika "Mural", ki velja za prelomnico v karieri ameriškega abstraktnega ekspresionista Jacksona Pollocka, bo to poletje iz Iowe odpotovala v Los Angeles. Skoraj 70 let staro umetnino pričakujejo v Centru Getty, kjer naj bi ji strokovnjaki iz Gettyjevega konservatorskega inštituta in kuratorji iz muzeja J. Paul Getty vrnili prvotno podobo.

Ko bo restavriranje končano, bo olje na platnu tri mesece razstavljeno v muzeju Centra Getty, nato pa ga bodo vrnili lastniku - Univerzi v Iowi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Umetnina, visoka več kot dva metra in dolga skoraj šest metrov, predstavlja ključni moment v Pollockovi karieri, ko je prešel k abstraktnemu ekspresionizmu in razvil zanj značilno tehniko "kapljanja" (drip painting), pri kateri je slikal na platna, položena na tla.

"To bi lahko bila najpomembnejša slika 2. polovice 20. stoletja," je dejal Tom Learner iz Gettyjevega konservatorskega inštituta. Pollock jo je ustvaril po naročilu bogate zbirateljice umetniških del Peggy Guggenheim, ki jo je leta 1951 podarila Univerzi v Iowi. Kot jo je opisal umetnik, predstavlja beg živali z ameriškega Zahoda.

Čeprav nosi letnico 1943, je po Pollockovih pripovedovanjih nastala prvi dan leta 1944. Ker jo je skozi leta načel zob časa, bodo Gettyjevi strokovnjaki zdaj preučili, kako bi jo vrnili v prvotno stanje in kako bi preprečili, da ne bi še naprej propadala.

Sliko, ki jo ocenjujejo na 140 milijonov dolarjev, bodo tudi očistili ter odstranili premaz, ki je bil po predvidevanjih strokovnjakov dodan v 60. ali 70. letih. Delo naj bi trajalo 21 mesecev.