EPK 2012 28.6.2012 6:00

Carmina Burana po Mariboru še v Velenju z domačimi umetniki

Velenje, 28. junija - Scenska kantata nemškega skladatelja Carla Orffa Carmina Burana bo po Mariboru, kjer jo je nedavno prikazal sodobni plesni ansambel Szeged z Madžarske, nocoj ob 21. uri uprizorjena še na Titovem trgu v Velenju. Predstava je prav tako del projekta Evropska prestolnica kulture (EPK), le da jo bodo tokrat izvedli izbrani domači umetniki.

Velenje. Vodja projekta izvedbe Carmine Burana Dejan Tamše. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Velenje.
Vodja projekta izvedbe Carmine Burana Dejan Tamše.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Kantata bo vsebovala nekaj posebnosti. Namesto klavirjev bodo uporabljene digitalne in analogne klaviature, zvok bodo posodobili tudi z električnimi tolkali. Pomemben dejavnik projekta bo vizualizacija. Sodelovali bodo video umetniki, ki bodo poskrbeli za vizualne efekte, napoveduje spletna stran EPK.

Z dirigentko Martino Batič bo Slovenski tolkalni projekt v družbi dveh koncertnih klavirjev s Kristino Arnič in Tjašo Šketako nadomestil simfonični orkester, radožive in veseljaške zgodbe Carmine Burane pa bodo v besedi predstavili trije izvrstni solisti: Nina Dominko, Tomaž Kovačič in Marjan Trček.

Spremljali jih bodo štirje mešani pevski zbori: Slovenski komorni zbor, Mešani pevski zbor Gorenje, Komorni zbor Limbar ter Otroški in mladinski pevski zbor Glasbene šole Velenje. Preko umetniško zasnovane video projekcije Staneta Špegla pa bo na velikem platnu mogoče videti vsebino pesmi.

Carmina Burana je eden izmed 24 projektov Evropske prestolnice kulture 2012 v partnerskem mestu Velenje. Producent dogodka je Festival Velenje, umetniški vodja projekta pa Dejan Tamše, so sporočili s Festivala Velenje.

Skladatelj je kantato uglasbil leta 1937 na nekatera besedila iz rokopisa, ki so ga leta 1803 odkrili v samostanski knjižnici benediktinske opatije Benediktbeuern. Rokopis vsebuje pesmi v latinščini, srednje visoki nemščini in stari francoščini. Nastale so v 12. in zgodnjem 13. stoletju, po vsebini pa so večinoma ljubezenske, pivske in veseljaške.