Slovenija 28.6.2012 4:00

Na 53. jazz festivalu tudi Dee Dee Bridgewater

Ljubljana, 28. junija - V Ljubljano se bo danes vrnila jazzovska godba v že 53. izvedbi ljubljanskega jazz festivala. Večer v Klubu CD bosta zaznamovala ameriško-norveški duet Joe McPhee in Ingebrigt Haaker Flaten ter skupina basista Adama Lana Full Throttle Orchestra. Osrednji del festivala bo v petek in soboto v Križankah.

Ljubljana. Križanke. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Križanke.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

V petek bo v Križankah nastopila vrhunska ameriška pevka Dee Dee Bridgewater, ki jo postavljajo ob bok znanim jazzovskim divam. Po albumih, ki jih je posvetila Elli Fitzgerald, Horacu Silverju in Kurtu Weillu, bo ob tokratnem obisku predstavila nov projekt Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie With Love From Dee Dee, posvečen sloviti Billie Holliday, ki je z življenjem in delom izjemno vplivala na Bridgewaterjevo. S pianistom in aranžerjem Edselom Gomezom bosta njene uspešnice predstavila v nekoliko svetlejši luči.

Sobota med drugim napoveduje norveški trio The Thing, ki se mu bo pridružila švedska pevka Neneh Cherry, znana po pesmih "Buffalo Stance", "I've Got You Under My Skin" in "7 Seconds" z Youssoujem N'Dourjem. Izvedli bodo prvenec "The Cherry Thing", ki vsebuje avtorske skladbe in priredbe Ornetta Colemana ter skupin Suicide in The Stooges. Večer bo zaokrožil slovenskemu občinstvu dobro znani kitarist John Scofield z zasedbo Hollowbody Band.

Letošnji festival bo predstavil tudi nekatere cenjene in obetavne trobentače, kot so Ibrahim Maalouf, Peter Evans, Nate Wooley, Susana Santos Silva, Jason Palmer in Jonathan Powell. Saksofonist Jure Pukl bo s pianistko Kajo Draksler, basistom Joejem Sandersom in bobnarjem Damionom Reidom predstavil svojo novo ploščo in projekt "Abstract Society." Nastopili bosta tudi portugalsko-kanadska tričlanska zasedba Lama in 11-članska zasedba pozavnista Žige Murka.

Enega najstarejših jazz festivalov v Evropi, ki je od leta 1960 z imenom Jugoslovanski jazz festival potekal na Bledu, leta 1982 pa ga je pod okrilje vzel Cankarjev dom, je letos teden dni pred uradnimi tremi festivalskimi dnevi uvedel koncert treh zmagovalnih skupin festivala 12 Points, ki promovira obetavne mlade evropske glasbenike.