EPK 2012 28.6.2012 8:24

V Mariboru o verstvih v dialogu s sodobno kulturo

Maribor, 28. junija - V Mariboru se bo drevi začel mednarodni ekumenski, medverski in medkulturni simpozij. Na tridnevnem srečanju bodo razpravljali o tem, kako vzpostaviti dialog med sodobno kulturo in religijo oziroma krščanstvom. Kot prvi bo danes predaval oče gibanja Svetovni etos Hans Küng, znan po kritiki Vatikana in zavzemanju za reformo rimskokatoliške Cerkve.

Simpozij v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) prirejata mariborska teološka fakulteta in Zavod Antona Martina Slomška. Dogodek z naslovom Verstva v dialogu s sodobno kulturo gosti po navedbah organizatorjev pomembne predavatelje, večinoma teologe in predstavnike svetovnih verstev iz Evrope in Slovenije.

Z njim želijo obuditi in nadaljevati tradicijo medfakultetnih znanstvenih ekumenskih simpozijev z območja nekdanje Jugoslavije, ki je bila prekinjena pred dvajsetimi leti.

Med drugim bodo razpravljali o tem, kakšen odnos naj verstva zavzamejo do sekularne družbe, kaj lahko religije in cerkve v dani situaciji spremenijo, ali lahko ekumenizem prispeva k reševanju sodobnih vprašanj, kakšno je stanje ekumenizma danes in kako bi se verstva morala spremeniti, da bi lahko ostala vir navdiha za sodobno kulturo in družbo.

Za začetek bo danes ob 19.30 na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru predaval švicarski profesor Hans Küng. Med drugim je sodeloval na drugem vatikanskem koncilu (1962-65), kjer je imel vidno vlogo pri posodabljanju rimskokatoliške Cerkve. Po koncilu se je v številnih delih zavzemal za reformo Cerkve in njeno ekumensko usmeritev, vatikansko kurijo in papeža pa je izpostavil kritiki in ji očital odmik od reformnih stališč koncila.

Vatikan mu je leta 1979 odvzel pravico poučevanja cerkvenega nauka, kar je sprožilo široko razpravo v mednarodni javnosti. Do upokojitve leta 1996 je sicer na Univerzi Tübingen obdržal katedro in inštitut, četudi izločena iz katoliške kongregacije. Istega leta je postal predsednik fundacije Weltethos, ki jo vodi še danes. Je avtor številnih del s področja teologije, globalne etike in v zadnjem času vse pogosteje svetovnih verstev.

V času Küngovega gostovanja v Mariboru je gibanje Svetovni etos Slovenija pripravilo prevod njegovega Priročnika svetovni etos, v petek pa bodo ob njegovi prisotnosti tudi podpisovali Manifest SES.