EPK 2012 28.6.2012 12:35

Festival Maribor prestopa meje, tudi zapora

Maribor, 28. junija - Festival Maribor, ki bo potekal med 5. in 15. septembrom, stopa v jubilejno, 50. sezono. Med letošnjimi novostmi so številne spremljevalne prireditve, s katerimi so začeli že maja. Festival, za katerega velja, da stalno prestopa meje komorne glasbe, bo danes gostoval tudi v zaporu.

Maribor, Vetrinjski dvorec. Novinarska konferenca Festivala Maribor. Direktor občinskega urada za kulturo Aleš Novak, direktorica Festivala Maribor Brigita Pavlič in izvršni producent Terminala 12 Pavel Magdič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Novinarska konferenca Festivala Maribor.
Direktor občinskega urada za kulturo Aleš Novak, direktorica Festivala Maribor Brigita Pavlič in izvršni producent Terminala 12 Pavel Magdič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec. Novinarska konferenca Festivala Maribor. Direktorica Festivala Maribor Brigita Pavlič. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Novinarska konferenca Festivala Maribor.
Direktorica Festivala Maribor Brigita Pavlič.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec. Novinarska konferenca Festivala Maribor. Plakat Festival Maribor 2012. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvorec.
Novinarska konferenca Festivala Maribor.
Plakat Festival Maribor 2012.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Festival Maribor je za Festivalom Ljubljana drugi najstarejši festival v Sloveniji. Razvil se je iz Večerov baročne glasbe v mariborskem gradu, ki so jih začeli prirejati leta 1964. V zdajšnji obliki in pod tem imenom je nastopil leta 2008, ko je umetniško vodstvo prevzel avstralski violinist, dirigent in skladatelj Richard Tognetti.

Slednji se je tudi letos domislil izredno izvirnega programa, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala direktorica festivala Brigita Pavlič. Osrednji septembrski program zajema 15 koncertov s priznanimi imeni, kot so ameriška sopranistka Dawn Upshaw, švicarski violončelist Thomas Demenga, avstralski violist Brett Dean, madžarski pianist Denes Varjon ter seveda Avstralski komorni orkester na čelu s Tognettijem.

Festival razen redkih izjem ne vabi zasedb z že pripravljenimi koncertnimi programi, temveč posamezne vrhunske glasbenike, ki nato glede na programski izbor umetniškega vodje na festivalu samem oblikujejo različne zasedbe. Vsi festivalski koncerti so torej lastna produkcija. "Njihov koncept je drugačen od utečene festivalske ponudbe v mestu in Evropi, kar daje festivalu poseben čar," je izpostavil vodja občinskega urada za kulturo in mladino Aleš Novak.

Festival je bil pred petimi leti izoblikovan posebej za Evropsko prestolnico kulture (EPK) in po besedah Pavla Magdiča predstavlja vrhunec EPK na področju klasične glasbe.

Novost letošnje festivalske izvedbe je tako imenovani Festival za Maribor, ki že teče in je namenjen občinstvu, ki ponavadi ne zahaja na klasične koncerte. Maja so začeli niz nenapovedanih glasbeno-scenskih utrinkov na ulici, ki jih načrtujejo v Mariboru, Ljubljani, Zagrebu in Gradcu, tudi z namenom promocije festivala.

V domovih za ostarele bodo delili brezplačne vstopnice za koncerte in pripravili pogovore z glasbeniki. Na osnovnih šolah organizirajo predavanja o glasbi in pripravljajo sodobna gradiva za učitelje.

Stopili bodo tudi za zaporniške zidove in tam priredili več koncertov. V mariborskem zaporu bosta tako danes nastopila slovenska solista Milena in Boštjan Lipovšek ter njuna kolega iz Srbije Ognjen Popović in Nenad Janković.