Na hitro prelistano 30.6.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. junija - Pri založbi LUD Literatura je izšla nova pesniška zbirka Milana Dekleve Izganjalci smisla, pri KUD AAC Zrakogled pa zbirka kratkih zgodb in novel italijanske avtorice Nelide Milani z naslovom Skrajni rob grebena. Rudi Šimac je v samozaložbi izdal delo Brginci, Tehniška založba Slovenije pa ponuja komplet za deklice Zabavne počitnice.

Ljubljana. Knjiga Zabavne počitnice. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Zabavne počitnice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Milana Dekleve z naslovom Izganjalci Smisla, ki je izšla pri LUD literaturi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Milana Dekleve z naslovom Izganjalci Smisla, ki je izšla pri LUD literaturi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Nelide Milani z naslovom Skrajni rob grebena. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nelide Milani z naslovom Skrajni rob grebena.
Foto: STA

DEKLEVA Z NOVO PESNIŠKO ZBIRKO IZGANJALCI SMISLA

Nove pesmi Dekleve uhajajo vsakršni poetiki, tudi njegovi iz prejšnjih zbirk, čeprav s sabo prinašajo nekaj njihovega vonja: neulovljive so, osupljivo sveže, osupljivo lepe, prebijajo skrepenelo zemljo jezika, z vulkanskim prahom neulovljivih črk vnašajo nemir v vozne rede načrtovalcev poletov, z razlivajočo magmo besed topijo odgovore iz morske pene, voska in umetnih zob in se strjujejo v vprašanje, je na zavihku knjige zapisal Jani Virk. Dekleva je zbirko uvedel z mislijo ameriškega pisatelja Cormaca McCarthyja iz romana Cesta: "Vprašanje: V čem se tisto, česar nikoli ne bo, razlikuje od tistega, česar nikoli ni bilo?"

Z OBČUTKOM NEIZBEŽNOSTI TRPLJENJA PREŽETE ZGODBE MILANIJEVE

Primorski KUD AAC Zrakogled je na začetku junija v Ljubljani predstavil bogat sveženj knjig, med katerimi je bila tudi zbirka kratkih zgodb in novel italijanske avtorice Nelide Milani z naslovom Skrajni rob grebena. Milanijeva, rojena v Pulju leta 1939, je ena od vodilnih pisateljic italijanske narodne skupnosti na Hrvaškem. "Literatura Milanijeve je prežeta z občutkom neizbežnosti trpljenja, pa tudi nenehnega izmenjavanja dobrega in zla, ki ga prinaša življenje; njene zgodbe zaobjemajo časovni lok treh desetletij in obravnavajo zlasti kolektivno usodo posameznikov, navezanih na svoje mikro- in makrookolje (mestna četrt, Pulj, Istra), ki v povojnem obdobju postanejo izkoreninjena, zbegana manjšina, katere stvarnost se nenadoma obarva z drugačnimi, še bolj dramatičnimi razsežnostmi borbe za obstanek," so o knjigi zapisali v društvu. Zgodbe Milanijeve je poslovenil Gašper Malej.

ŠIMAC PREDSTAVLJA ZGODOVINSKO POVEST BRGINCI

Rudi Šimac je v samozaložbi izdal svojo peto knjigo z naslovom Brginci. Avtor je o delu zapisal, da je iz knjige mogoče razbrati hude preizkušnje, ki so jih morale preživeti slovenske vasi v času, preden sta se uveljavili novi poljščini koruza in krompir, katere so pomorci prinesli iz novega sveta. Do tedaj je bilo vsakoletno vprašanje slovenskih vasi, kako preživeti zimo. Lakote so bile pogoste in zgodovinopisje do sedaj še ni prikazalo vseh razsežnosti te naravne nesreče. Običajno so obdobja naravnih nesreč spremljale tudi vojske ter kužne bolezni. Vse gorje, združeno v eno samo veliko nesrečo, je večkrat pustošilo po slovenski zemlji. V knjigi je opisan potek dogodkov, ki je bil značilen za ves gorski svet in lahko služi za primer katerekoli vasi v alpskem loku, je še navedel avtor.

KOMPLET ZABAVNE POČITNICE ZA VROČE POLETNE DNI

Pri Tehniški založbi Slovenije so želeli deklicam popestriti vroče poletne dni. V prevodu Metke Kralj je v kompletu Zabavne počitnice izšel priročnik za punce Počitnice, ki mladim bralkam s pomočjo likov prijateljic predstavlja zanimive počitniške aktivnosti. Lili mladim bralkam svetuje, kako so lahko na potepanjih privlačne, Eka predstavlja številne živali, Marjetka razkriva skrivnosti morja in planin, Ingrid pa nikoli ne zmanjka idej za nove dogodivščine. Dopustniški komplet poleg priročnika vključuje še dnevnik, komplet razglednic in set zapestnic. Ilustracije podpisuje Colonel Moutarde.