EPK 2012 30.6.2012 8:00

Beograjski Bitef v EPK z Božansko komedijo

Maribor, 30. junija - V Evropski prestolnici kulture (EPK) bo danes gostovala predstava Božanska komedija plesno-gledališke hiše Bitef iz Srbije. Plesno različico epske stvaritve Danteja Alighierija Mariboru podarja Beograd, ki kandidira za EPK 2020. Za koreografijo je poskrbel umetniški vodja mariborskega baleta Edward Clug.

Predstava je na sporedu ob 19.30 v Stari dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Zanimanje za brezplačne vstopnice je po navedbah zavoda Maribor 2012 izjemno.

Božanska komedija je nastala v koprodukciji Bitef teatra in festivala Budva grad teatar. Na premieri v Budvi avgusta lani je doživela velik uspeh.

Znamenito Dantejevo delo, postavljeno v današnji čas, je zelo poetično, na trenutke groteskno in hipnotizirano videnje raja, pekla in vic 21. stoletja. Za Cluga je to prva koreografija na srbski plesni sceni.

Slovenske barve v predstavi zastopajo še avtorja glasbe Milko Lazar in Borut Kržišnik ter kostumografka Maja Mirković. Kot gostja bo nastopila primabalerina Ashen Atalianz.

Plesna skupina Bitef je bila ustanovljena leta 2009 v beograjskem gledališču Bitef. Sestavlja jo osem stalnih in nekaj gostujočih igralcev. V zadnjih dveh letih je ustvarila devet plesnih predstav in gostovala po vsej Srbiji. Sodeluje z mednarodno uveljavljenimi koreografi, med katerimi so tudi Matjaž Farič, Branko Potočan in Edward Clug.

Skupina bo z Božansko komedijo po nastopu v Mariboru gostovala še na mednarodnem gledališkem festivalu v Pulju. Dan pred prihodom v Maribor pa jo je bilo moč doživeti v Ljubljani na festivalu Poletje v Mostah.