EPK 2012 1.7.2012 4:00

Na Ptuju prva slovenska uprizoritev najstarejše ohranjene opere Orfej

Ptuj, 1. julija - V okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) bodo danes na Ptuju priča prvi slovenski uprizoritvi najstarejše ohranjene opere na svetu Orfej skladatelja Claudia Monteverdija. Mladostna študentska izvedba z avtentičnimi baročnimi glasbili in v režiji nemškega režiserja Detlefa Soelterja bo kasneje gostovala še v Mariboru, Ljubljani in Benetkah.

Ljubljana. Pred prvo slovensko uprizoritvijo Monteverdijevega Orfeja v režiji Detlefa Soelterja. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pred prvo slovensko uprizoritvijo Monteverdijevega Orfeja v režiji Detlefa Soelterja.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Najstarejša v celoti ohranjena opera je nastala leta 1607. Govori o mitu Orfeja in njegove ljubezni do Evridike. V Sloveniji doslej še ni bila uprizorjena.

Prva slovenska uprizoritev je pomembna tudi zato, ker so se je lotili študenti. Nastala je namreč s skupnimi močmi vseh treh ljubljanskih umetniških akademij - akademij za glasbo, za likovno umetnost in za gledališče. Projekt predstavlja prvo celovito izvedbo velikega glasbeno-scenskega projekta v zgodovini Akademije za glasbo ter prvo interdisciplinarno sodelovanje treh umetniških akademij Univerze v Ljubljani pri izvedbi velikega umetniškega dela.

Predstava bo na sporedu ob 20. uri v Minoritski cerkvi sv. Petra in Pavla. Dan kasneje si jo bo mogoče ogledati v Alojzijevi cerkvi v Mariboru, 9. in 10. julija pa v ljubljanski Operi v okviru Festivala Ljubljana. Projekt bo predstavljen tudi v baziliki S. Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah, kjer leži Monteverdijeva grobnica.

Dekan Akademije za glasbo Andrej Grafenauer napoveduje, da bo to "pravi baročni projekt", pri katerem sodeluje okrog 100 študentov, dirigent in umetniški vodja je Egon Mihajlović. Glasbo bodo izvajali na kopijah baročnih instrumentov. "Gre za učenje umetnosti v praksi," je poudaril na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani.

Projekt je organizacijsko in izvajalsko zelo zahteven, tudi kostumi so avtorsko delo študentov. "Predstava je v historični obliki. To pomeni, da ne bo v modernistični različici, ampak se bo poskušala približati tedanjemu času," je pojasnil Grafenauer.

Predstava je pripravljena v več različicah, najbolj celovita izvedba bo v Ljubljani. Na Ptuju in v Mariboru bo prilagojena cerkvenemu prizorišču.