Slovenija 29.6.2012 12:47

Na 23. bienalu oblikovanja 90 del iz 27 držav

Ljubljana, 29. junija - Znana so dela, ki bodo med 27. septembrom do 11. novembrom na ogled v sklopu 23. bienala oblikovanja (BIO 23). Vabljeni kustosinji bienala Margo Konings in Margriet Vollenberg iz studia Organisation in Design sta izmed 437 prijav izbrala 90 del iz 27 držav, so sporočili iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Kustosinji sta izpostavili, da sta med prijavljenimi deli izbrali tista, ki odražajo sodobne in sveže perspektive. Večina prispelih prijav je bila zanimiva, veliko je bilo sodobnih, dobro izvedenih, svežih in estetskih del.

"Izbrana dela za razstavo BIO 23 kažejo, kako moderne tehnologije, digitalizacija in nove tehnologije vplivajo na oblikovalce in oblikovalke ter njihova dela in na kakšen način ti v svoje delo vključujejo domiselno pestrost narave in njenih procesov. Industrijsko oblikovanje je bilo v vsej zgodovini BIO njegova osrednja točka. To področje oblikovanja je v svetu oblikovanja še vedno zelo pomembno, zato bo poseben del razstave BIO 23 posvečen prav delom iz tega polja," menita kustosinji.

Na mednarodni razstavi, ki bo na ogled v ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, bodo dela razdeljena v štiri glavne kategorije: tehnologija, digitalizacija, globalizacija in izdelki. Razstavo bodo spremljali vodeni ogledi, ustvarjalne delavnice za otroke, projekcije filmov, predavanja, predstavitve izdelkov ter druge razstave in dogodki po Ljubljani.

O najboljših delih bo odločala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo Giulio Cappellini, Sven Jonke, Sophie Lovell, Jimmy MacDonald in Vasa J. Perović. Zlato medaljo BIO, zeleno nagrado BIO, nagrado za študentsko delo in več častnih pohval bodo podelili ob odprtju bienala 27. septembra.