EPK 2012 30.6.2012 6:00

V Velenju bodo tekmovali pihalni orkestri

Velenje, 30. junija - V Velenju bo danes potekalo 5. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov v koncertnem igranju Slovenija 2012. Nastopilo bo osem pihalnih orkestrov iz Slovenije, Estonije, Hrvaške in Avstrije, zmagovalec bo znan zvečer. Tekmovanje sodi v sklop Evropske prestolnice kulture (EPK) Maribor 2012.

Vsak orkester bo izvedel dve obvezni skladbi slovenskega skladatelja, skladbo države, od koder orkester prihaja, in skladbo po lastni izbiri. Obvezne slovenske skladbe podpisujejo Nejc Bečan, Igor Krivokapič in Rok Golob.

Nastope pihalnih orkestrov v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija, v kateri so Igor Krivokapič in Ivan Marin iz Slovenije ter Siegmund Andraschek iz Avstrije.

Na Titovem trgu pa bo potekal spremljevalni program tekmovanja, v okviru katerega bodo poleg domačih mažoretnih skupin in pihalnih orkestrov nastopili še Big Band Musikschule St. Stefan im Rosental iz Avstrije, Tamburaški orkester KUD Gaj Zagreb s Hrvaške in Akademik Big Band iz Rusije, so sporočili z Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

JSKD tekmovanje organizira skupaj z Mestno občino Velenje, Glasbeno šolo Frana Koruna Koželjskega Velenje in Kulturnim društvom Pihalni orkester Premogovnika Velenje.

V Sloveniji, ki se ponaša z bogato in dolgo godbeniško tradicijo, so bila doslej izpeljana štiri mednarodna tekmovanja pihalnih orkestrov: v Kopru, Velenju in Novem mestu. Na vseh je sodelovalo 62 pihalnih orkestrov iz 13 držav, ocenjevali pa so jih mednarodno priznani strokovnjaki.