Svet 1.7.2012 6:00

Dunaj spet prizorišče glasbeno-filmskega festivala

Dunaj, 1. julija - Trg pred dunajsko mestno hišo se je v soboto že 22. spremenil v veliko prizorišče na prostem, kjer bo do 2. septembra moč videti in slišati kar 47 produkcij klasične in moderne glasbe ter koncertnega filma. Glasbeno-filmski festival, ki ga vsako poletje obišče približno 700.000 gostov, poleg kulture in umetnosti prinaša tudi kulinarične užitke.

Novost letošnjega festivala so projekcije koncertov. Vrhunec predstavljata posnetka koncertov večkratne dobitnice glasbene nagrade grammy, britanske pevke Adele, in enega najboljših tenoristov vseh časov, Luciana Pavarottija.

Na ogled bodo tudi projekcije znamenitih opernih predstav dunajske in züriške opere, kot sta Carmen in La Boheme, ter novoletni koncert Dunajskih filharmonikov. Ljubitelji plesa bodo med drugim lahko uživali v projekcijah predstav Hrestač in Alica v čudežni deželi.

Na 300 kvadratnih metrih velikem platnu pa ne bodo predvajali le koncertne, temveč tudi filmske produkcije. V sodelovanju z mednarodnim filmskim festivalom Viennale, ki bo jeseni praznoval 50. jubilej, bodo na ogled trije klasiki koncertnega filma: Pennebakerjev "Monterey Pop", Scorsesejev "Shine a Light" in film o kralju rock'n'rolla Elvisu Presleyju "68 Comeback Special".

Tradicionalni filmski festival je pravi magnet za ljubitelje kulture, umetnosti in glasbe, saj ga vsako leto obišče do 700.000 ljudi. Ob lepem vremenu obiskovalce letos tako čaka 65 dni oziroma natanko 106 ur, 11 minut ter 32 sekund brezplačnih glasbenih in filmskih užitkov pod dunajskim nebom.

Poskrbljeno pa bo tudi za gurmane, saj bodo lahko med 11. uro in polnočjo okušali kulinarične dobrote različnih držav, ki bodo na voljo na 24 stojnicah, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj Compress.