Svet 1.7.2012 5:30

Prvič izvedena Burgessova glasbena različica Peklenske pomaranče

London, 1. julija - Angleški umetnik Anthony Burgess je pred približno 26 leti napisal tudi glasbeno različico svojega najbolj znanega romana Peklenska pomaranča, ki pa doslej ni bila nikoli izvedena. Ob praznovanjih letošnje 50. obletnice izida romana pa so Burgessove skladbe oživili člani Manchesterskega komornega zbora, je poročal britanski BBC.

Tenorist Timothy Langston je odpel vlogo nasilnega vodje tolpe Alexa, člani zbora, ki so prevzeli vloge njegovih pajdašev, pa so nosili prepoznavne klobuke, ki so jih junaki nosili v filmski različici romana Stanleyja Kubricka iz leta 1971.

Člani zbora so izvedli skladbe o nasilju, ki je šlo čez rob, napisane v rusko navdahnjenem žargonu, ki si ga je Burgess izmislil za svoje najstniške anti-junake. Uvodna skladba na primer vključuje stavek, ki se v romanu večkrat ponovi: "What's it gonna be then, eh?" (In kaj bo potem, a?).

Burgess se je odločil, da bo po romanu napisal glasbeno predstavo, potem ko je njegovo delo zasenčil Kubrickov kontroverzni film, je še pisal BBC.