Slovenija 2.7.2012 12:14

Ana Desetnica se seli iz Ljubljane v Maribor

Maribor, 2. julija - Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica se danes iz Ljubljane seli v Maribor, kjer bo naključne mimoidoče do sobote presenečal v okviru Festivala Lent. Tudi v Mariboru bo nastopilo okoli 30 skupin z vsega sveta, novost pa je strokovna konferenca o vzpostavljanju mostu med Vzhodom in Zahodom na področju uličnega gledališča.

Ana Desetnica, ki jo prireja Gledališče Ane Monro, se je sredi 90-tih let prejšnjega stoletja začela v Mariboru s cestno-gledališkim programom v okviru Festivala Lent, leta 1998 pa je v tej obliki prvič nastopila v Ljubljani.

Po navedbah vodje festivala Gora Osojnika je jubilejna 15. izvedba posebna, saj se vrača k izvoru, ko so se predstave dogajale nenapovedano in so festivalsko dogajanje krojila naključna srečanja in številna presenečenja. Letošnji program sestavljajo nastopi okoli 30 skupin, ki predstavljajo prerez uličnega ustvarjanja od Mehike do Japonske.

Za razliko od prejšnjih let bo festivalska različica v Mariboru, ki je letos Evropska prestolnica kulture (EPK), tudi izrazito strokovno podkovana. Kot je danes za STA povedala producentka Katja Beck Kos, ima Gledališče Ane Monro dobre naveze z uličnimi ustvarjalci tako na vzhodu kot zahodu Evrope in to želi letos izkoristiti za to, da vzpostavi most med tema dvema poloma.

Zato so poleg nastopajočih na festival v Mariboru povabili tudi druge ustvarjalce predstav, igralce in vodje festivalov, "da se tukaj sedem dni družijo, izmenjujejo izkušnje, delajo skupaj ter se na ta način povežejo in dorečejo prihodnja sodelovanja". Na konferenci East West Opening Doors (EWO) pričakujejo okoli 20 gostov iz številnih držav, med drugim z Nizozemske, Poljske, Nemčije in Turčije.

Ana Desetnica bo v Mariboru potekala tudi v sklopu projekta Živa dvorišča, ki s pomočjo raznih dogodkov razkriva skrita prizorišča v mestu. "Živa dvorišča so tisti prostori, kjer se ulično gledališče dolgoročno zlije z lokalnim prebivalstvom. Tako pri Živih dvoriščih kot pri Ani Desetnici je ideja, da se ljudje začnejo zavedati, da je javni prostor tudi njihov in da lahko posežejo vanj," je še pojasnila Katja Beck Kos.

Ana Desetnica bo gostovala še v Kamniku, Celju, Novi Gorici, Šoštanju, Rušah, Cerknem, Murski Soboti in na Ravnah na Koroškem. Predstave bodo v skladu s tradicijo festivala brezplačne, bodo pa umetniki veseli vsakega prispevka s strani gledalcev, ki jim bodo tekom festivala popestrili vsakdan.