Slovenija 3.7.2012 4:00

Vadim Repin na ljubljanskem festivalu s Slovensko filharmonijo

Ljubljana, 3. julija - Na jubilejnem Festivalu Ljubljana bo nocoj po nekaj letih gostoval slavni ruski violinist Vadim Repin. Kot solist bo tokrat nastopil z Orkestrom Slovenske filharmonije v priljubljenem prvem violinskem koncertu Maxa Brucha. Dirigiral bo Pier Carlo Orizio. Koncert bo ob 20. uri v Slovenski filharmoniji.

Rusija, Moskva. Glasbilo, violina. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija, Moskva.
Glasbilo, violina.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Na sporedu bosta še Preludij k favnovemu popoldnevu Clauda Debussyja in Suita iz baleta Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega.

Ognjena strast, brezhibna tehnika, poetičnost in rahločutnost so besede, s katerimi opisujejo 41-letnega virtuoza Vadima Repina. Za violino je poprijel pri petih letih, med zvezde violinske igre pa ga je povzdignila zmaga na najzahtevnejšem violinskem tekmovanju na svetu, tekmovanju kraljice Elizabete v Bruslju. Pri starosti 17 let je postal njegov najmlajši zmagovalec.

Od takrat je nastopil z največjimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinski, Izraelski in Newyorški filharmoniki, Londonski simfonični orkester, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, Pariški orkester, Filharmonični orkester Scale iz Milana in Filharmonični orkester iz Sankt Peterburga, ter vodilnimi dirigenti, kot so Simon Rattle, Valerij Gergijev, Mariss Jansons, Yehudi Menuhin, Pierre Boulez, Riccardo Chailly, James Levine, Kurt Masur in Riccardo Muti.

Posebej ga odlikujejo interpretacije ruske glasbe, zlasti velikih ruskih violinskih koncertov. Posnel je violinske koncerte Beethovna, Brahmsa, Mozarta, Sibeliusa, Šostakoviča, Prokofjeva in Čajkovskega.

Posveča se tudi sodobni glasbi. Iz tega repertoarja je med drugim izvedel dela Johna Adamsa in Sofije Gubajdulina. Zadnja leta igra na Guarnerijevi violini iz leta 1743.