Slovenija 4.7.2012 4:00

V Križankah mojster minimalistične in filmske glasbe Michael Nyman

Ljubljana, 4. julija - Jubilejni Festival Ljubljana bo v Križanke nocoj pripeljal slovitega britanskega skladatelja minimalistične in filmske glasbe Michaela Nymana. Z zasedbo The Michael Nyman Band bo izvedel novo skladbo Cineopera ter nekaj odlomkov iz svojega filmskega opusa.

Ljubljana. Plakat za koncert Michaela Nymana. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat za koncert Michaela Nymana.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Michael Nyman je vsestranski ustvarjalec. Ni le skladatelj, temveč tudi pianist, dirigent, muzikolog, libretist, kritik, zdaj pa tudi fotograf in ustvarjalec filmov. Poleg filmske glasbe večinoma sklada za svojo skupino, ustvarja pa še glasbo za orkestre, godalne kvartete in odrska dela.

Čeprav je nekoč sam zatrdil, da raje piše opere kot druge zvrsti - med scenskimi deli je verjetno najbolj priznana opera Mož, ki je zamenjal ženo za klobuk, si je svojo širšo prepoznavnost zgradil s pisanjem partitur za britanskega režiserja Petra Greenawayja, s katerim je sodeloval pri 11 filmih. Globalni sloves pa je dosegel z glasbo za film Klavir režiserke Jane Campion (1992).

Nyman je na Kraljevi akademiji v Londonu študiral klavir in baročno glasbo 17. stoletja. Dela starejših zgodovinskih obdobij so ga navdihovala tudi pri skladanju glasbe za Greenawayjeve filme. Pred tem se je zaradi nestrinjanja s tedaj prevladujočim modernizmom ukvarjal z muzikološkim delom in glasbeno kritiko.

Leta 1968 je prvi uporabil besedo minimalizem, ponavljanje istih glasbenih vzorcev z drobnimi spremembami pa ga je tako navdušilo, da je to glasbeno smer izbral tudi sam. Je tudi avtor vplivne knjige o eksperimentalni glasbi, v kateri je raziskal vpliv Johna Cagea. Pod naslovom Eksperimentalna glasba: Cage in onkraj je izšla leta 1974.

V Ljubljani je leta 2003 predstavil delo "Sangam: The Meeting Point", v katerem je spojil zahodnoevropsko glasbo s tradicionalnim indijskim izročilom. To pot bo prišel z 12-člansko zasedbo, s katero bo poleg novitete Cineopera izvedel odlomke iz filmov Pravljična dežela, Strup za ženske, Prosperove knjige, Risarjeva pogodba in Utapljanja v številkah.