Slovenija 2.7.2012 14:41

Znana peterica za Veronikino nagrado nominiranih del

Celje, 2. julija - Žirija za Veronikino nagrado je v ožji izbor uvrstila pesniške zbirke Z roba klifa Taje Kramberger, Roke v dežju Miklavža Komelja, Noč sredi dneva Petra Semoliča, Mikado Primoža Čučnika ter Ime mi je Veronika Tomislava Vrečarja. Dobitnika nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta bodo razglasili 28. avgusta na Starem gradu v Celju.

Krambergerjeva, ki si je Veronikino nagrado leta 2007 za zbirko Vsakdanji pogovori delila s Tonetom Pavčkom, je delo Z roba klifa zaznamovala z izrazito avtobiografsko noto. V njem na primer poetizira "odstranitev z delovnega mesta" na Fakulteti za humanistične študije v Kopru in odločitev na sodišču, ki je razsodilo v njen prid.

Zbirka Roke v dežju je sedma Komeljeva pesniška zbirka. Naslovi pesmi v zbirki govorijo zase: Pesem Leninovega brata, Roka, ki je znala samo ubiti, Igor Zabel, Grob Zdenke Kidrič - Marjete ter Srp in kladivo Tine Modotti. Komelj je leta 2002 prejel Veronikino nagrado za zbirko Rosa, med nominiranci pa je bil tudi z zbirko Hipodrom.

Semolič velja za rekorderja med nominiranci, saj je bil v ožjem izboru za nagrado že sedemkrat. Letos je žirijo prepričal z zbirko Noč sredi dneva. Jure Jakob je na zavihku dela zapisal, da avtor "v zadnji zbirki vprašanja, zabeleženega v verzih iz Barjanskih ognjev, ne zastavlja nič manj usodno, kot je to v svojem obsežnem pesniškem opusu počel doslej".

Mikado je sedma Čučnikova samostojna pesniška zbirka, med nominiranci za nagrado pa je že tretjič. Na zavihku knjige piše, da se njegova tokratna zbirka od bližnjih predhodnic razlikuje po čistosti stavka, neelegičnem tonu, direktni vključitvi večnih pesniških vrednot in razmerij čustvo/um, fizika/metafizika, končno/neskončno ali prosti/vezani verz,...

Vrečar pa se za Veronikino nagrado prvič poteguje z zbirko Ime mi je Veronika. Avtor je izdal že pet pesniških zbirk, tokrat pa v pesmih tematizira mladost oziroma poslavljanje od mladosti, so sporočili iz Fit Medie.

Žirija, ki jo sestavljajo predsednik Milan Vincetič ter člana Alenka Jovanovski in Gregor Podlogar, je nominirana dela izbrala med več kot 200 pesniškimi zbirkami.

Veronikino nagrado Mestna občina Celje v sodelovanju s podjetjem Fit media sicer podeljuje že od leta 1997. Doslej so jo prejeli Iztok Osojnik, Aleš Šteger, Josip Osti, Ciril Zlobec in Marjan Strojan, Milan Jesih, Miklavž Komelj, Milan Dekleva (dvakrat), Erika Vouk, Ivo Svetina, Ervin Fritz, Taja Kramberger in Tone Pavček, Jože Snoj, Andrej Medved ter Barbara Korun.