Na hitro prelistano 7.7.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 7. julija - Pri KUD Sodobnost International je izšla slikanica Cufkova podeželska pustolovščina Marjana Mančka in Nataše Konc Lorenzutti. Pri celovški Mohorjevi je izšel roman Medvedja kraljica Andreja Rijavca, LUD Literatura je bogatejša za zgodbe Sedem besed Mirane Likar Bajželj, pri Totaliteti je izšel novi roman Luke Novaka Občutek pomladi v Litzirütiju.

Ljubljana. Knjiga Občutek pomladi v Litzirütiju avtorja Luke Novaka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Občutek pomladi v Litzirütiju avtorja Luke Novaka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sedem besed avtorice Mirane Likar Bajželj. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Sedem besed avtorice Mirane Likar Bajželj.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Cufkova podeželska pustolovščina avtorja Marjana Mančka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Cufkova podeželska pustolovščina avtorja Marjana Mančka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Medvedja kraljica avtorja Andreja Rijavca. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Medvedja kraljica avtorja Andreja Rijavca.
Foto: STA

EN DAN V ŽIVLJENJU CUFKA

Ilustrator Marjan Manček in Nataša Konc Lorenzutti, ki je spisala verze, sta združila moči pri slikanici Cufkova podeželska pustolovščina. Avtorja na duhovit način zabeležita en dan v življenju psička Cufka, Lorenzuttijeva pa vabi k branju takole: "Oddamo čistokrvnega dolgodlakega psička, ki sliši na ime Cufek. Vzredil ga je ilustrator Marjan Manček in ga za nekaj časa posodil meni, da sem ga vzgojila za prodajo. Cufek je prikupen pes, ki ne grize, ne laja na poštarja, ne kaka v stanovanju, ima smisel za igro, zanj pa lahko skrbijo celo otroci sami, kar se z drugimi živalmi sploh ne obnese. Vzemite ga, ne bo vam žal!"

ROMAN Z AKTUALNO NARAVOVARSTVENO TEMATIKO

Medvedja kraljica Andreja Rijavca je kriminalni roman z naravovarstveno tematiko. V središču romana sta samotarski vdovec Jakob in njegova zaveznica, mogočna medvedka, ki pomaga razvozlati Jakobov odnos do pokojne žene, njune hčere, njenega izvoljenca ter do zla, ki leze in vasi v gozd. Z izpiljenim jezikom, izdelanimi karakterji in zgodbo o veri v vrednote, za katere je vredno iti do konca, prinaša Medvedja kraljica napeto branje za vse, ki verjamejo v moč narave. Medvedja kraljica je Rijavčev knjižni prvenec.

NOVAKOV ROMAN V 84 SLIKAH - DOBESEDNO

Luka Novak se po romanesknem prvencu Zlati dež ali Kaj hoče moški med bralce vrača z romanom Občutek pomladi v Litzirütiju. V romanu, umeščenem v Švico, se prepletajo družinski in prijateljski odnosi, podkleteni z duhom Mannove Čarobne gore. Prvoosebni pripovedovalec spremlja najstniško hčerko na tekmovanje v snowboardu, se predaja kulinariki, kulturi in dekadentni družbi, besedilo, polno referenc, pa spremljajo tudi fotografije - 84 jih je, ki dopolnjujejo zgodbo, mestoma prepredeno z ironijo in humorjem. "Saj ne veš, kaj je bolj prazno in plehko, holokavst ali Facebook? je bolj prazna doba, kjer se po internetu pretegujejo mase babyfaceov bieberskega imidža, ki prisegajo na družinske vrednote, ali pa s simboliko in idejami nabita epoha, ki je s prevrednotenjem vseh vrednot in nenavadno voljo do moči botrovala največjemu klanju vseh časov in prisegala tako rekoč na iste družinske vrednote," se sprašuje Novakov protagonist.

KRATKE ZGODBE IZ IZSEKOV VSAKDANA

Zbirka kratkih zgodb Mirane Likar Bajželj, ki je nase opozorila že s prvencem Sobotne zgodbe, je sestavljena iz 14 zgodb in ene, kar ni naključje. Kot v njej prirejeni in citirani sonetni venec se konča z zgodbo, sestavljeno iz ključnih stavkov zgodb in učinkuje kot magistrale. Ne glede na to, tako avtor spremne besede Matej Bogataj, v kateri fazi njihovega življenja zalotimo nastopajoče osebe - pred nujno in prihajajočo deziluzijo, v trenutku, ko se ravno dričajo v novo avanturo in preobrat, ko bodo vzeli usodo v lastne roke, ali v trenutku svobode, ki nastopi v brezčasju onstran želje in strahu, jim Likar Bajžljeva priskrbi prepričljivo, kratki formi primerno škrto izrisan portret in profil, pa tudi ozadje. Zgodbe so stkane iz fragmentov in komponirane iz izsekov vsakdana, ki postavljeni en zraven ali nasproti drugega delujejo kot orisi usod, drobne situacije in preobrati se pokažejo za odločilne šele z oddaljene in nadrejene, vsevedne in nevpletene, čeprav sočutne točke zrenja.