Slovenija 3.7.2012 14:12

Sašo Sedlaček med finalisti za Henklovo nagrado 2012

Dunaj, 3. julija - Med pet finalistov za Henklovo nagrado (Henkel Art.Award 2012) se je iz Slovenije uvrstil Sašo Sedlaček. Po presoji nacionalne žirije v sestavi Tomislav Vignjević, Martina Vovk in Nadja Gnamuš, Sedlačkovo delo kaže angažiran in duhovit, konceptualno prečiščen in v aktualne družbene izzive vpet pristop, so sporočili iz podjetja Henkel Slovenija.

"Letošnji izbor slovenskega kandidata za Henkel Art Award 2012 je upošteval predvsem izvirnost in družbeno vpetost ustvarjalcev, saj se sodobna vizualna umetnost vse bolj posveča temam in problemom, ki so značilni za hitro se spreminjajočo družbo sodobnosti, v kateri je stalnica zgolj sprememba," je povedal predsednik žirije Vignjević.

Po njegovih besedah je večina prijavljenih projektov in del sodila na področje intermedijskih umetniških konceptov, s katerimi skušajo umetniki tematizirati posredovanost informacij, političnih in ideoloških sporočil ali sfere intimnosti skozi sodobne medije.

Sedlaček je tako eden od petih finalistov, ki se bodo potegovali za Henkel Art Award 2012. Ta poleg denarne nagrade v višini 7000 evrov vključuje tudi razstavo mladega umetnika v svoji državi ter individualno predstavitev zmagovitih del v muzeju MUMOK na Dunaju. Kot so še sporočili iz Henkel Slovenija, bo zmagovalec razglašen novembra v sklopu prireditve na Dunaju.

Umetniški natečaj za Henkel Art.Award je letos potekal že 11. zapored. V sklopu natečaja sta bila že dvakrat nagrajena Slovenca. Leta 2004 je nagrado v kategoriji za mladega umetnika prejela Uršula Berlot, leta 2008 pa je Miha Štrukelj prejel glavno nagrado.