Svet 9.7.2012 5:00

V Berlinu razstava grafik Davida Hockneya iz 60. let minulega stoletja

Berlin, 9. julija - V Novi nacionalni galeriji v Berlinu je na ogled razstava grafik angleškega slikarja, grafika in scenografa Davida Hockneya iz 60. let minulega stoletja z naslovom Razuzdančeva kariera. Naslov razstave se nanaša na istoimensko umetnikovo grafično mapo, ki je bila natisnjena pri priznani Editions Alecto v Londonu leta 1963.

Hockney, rojen leta 1937 v Bradfordu, je v ZDA prvič potoval leta 1961, in sicer še v času študija na Kraljevem umetniškem kolidžu v Londonu. Izkušnje s potovanja je strnil v grafični mapi Razuzdančeva kariera, ki vsebuje 16 jedkanic. V njih se je s samoironijo skliceval tudi na istoimenski moralistični cikel William Hogartha iz leta 1735.

Hockneyjev junak se skozi ves cikel pojavlja kot figura v profilu, včasih tudi kot doprsni kip. Njegova fiziognomija kaže, da gre za umetnikov avtoportret. Skozi cikel se prepletejo različni nivoji realnosti, od umetnikove osebne izkušnje v grafičnem listu z naslovom Prihod v New York, preko sklicevanj na Hogartha do prizorov iz nočnih mor.

Leta 1965, ko se je Hockney preselil v Los Angeles, pa je nastala njegova serija šestih barvnih litografij "Hollywood Collection", ki je bila prav tako natisnjena pri Editions Alecto. Litografije z natisnjenimi okvirji delujejo kot oljne slike.

Hockney, katerega delo je označeno za angleški pop art, je v obeh svojih zgodnjih grafičnih serijah uporabil več različnih stilov in vsebin, s čimer je želel kulturne dosežke stare Evrope povezati z lastnimi izkušnjami v ZDA. Z igrivo ironijo je skozi uporabo svojega metaforičnega formalnega jezika kompozicijo razbil na več različnih nivojev, je zapisano na spletni strani galerije. Razstava bo na ogled do 30. septembra.