Svet 5.7.2012 5:00

Nekateri manjši britanski muzeji zapirajo vrata

London, 5. julija - Galerije in muzeji v Veliki Britaniji zaradi zmanjševanja finančnih sredstev zapirajo svoja vrata ali skrajšujejo svoj odpiralni čas, je pokazala raziskava. Od 114 ustanov, ki jih je zajela raziskava Združenja muzejev, jih je v zadnjem letu kar 22 odstotkov deloma ali v celoti zaprlo svoje prostore, poroča britanski BBC.

Prav tako so se močno zmanjšali njihovi programi za šolarje. Kot je povedal direktor Združenja muzejev Mark Taylor, preobrata v bližnji prihodnosti ni pričakovati. Dodal je, da se financiranje muzejev in galerij ne izboljšuje, ampak se v mnogih primerih še poslabšuje.

"Še posebej je zaskrbljujoče, da se zmanjšuje dostopnost muzejev in galerij za javnost, kar še posebno prizadene manjše, občinske muzeje. Če bodo začeli umirati, jih bo zelo težko ponovno oživiti," je dejal Taylor in dodal: "To je žalostno, saj so muzeji duša mest in krajev, v katerih se nahajajo."

Med muzeji, ki sta vrata že zaprla za obiskovalce, sta denimo arheološki muzej v mestu Malton v okrožju Ryedale, ki se je zaprl februarja, in Muzej življenja v Nottinghamu.

Nacionalni muzeji v raziskavo niso bili vključeni, 114 izbranih muzejev pa je le manjši del od okrog 2000 tovrstnih inštitucij v Veliki Britaniji. Po Taylorjevih besedah naj bi njihov izbor odražal stanje celote.

Sicer pa je raziskava pokazala, da so lani zmanjšali sredstva več kot polovici muzejev, kar je negativno vplivalo na njihovo dostopnost. Od tega so v 42 odstotkih muzejev zmanjšali število osebja, ponekod pa so povišali vstopnine za šolarje.

Skoraj tretjina muzejev je prejela deset odstotkov manj sredstev in kot je pokazala raziskava, ravno pri teh obstaja grožnja, da se bo zmanjšala kakovost njihovih storitev.

S tem, ko se je v nekaterih muzejih zmanjšalo število zaposlenih, vedno večjo vlogo dobivajo prostovoljci. Vendar pa poročilo o raziskavi opozarja, da prostovoljci ne morejo nadomestiti strokovnjakov v muzejih.

"Muzeji so vedno sodelovali s prostovoljci. Potrebujejo jih, vendar pa še vedno potrebujejo strokovnjake. Prostovoljci sami po sebi niso rešitev," poudarja Taylor.

Raziskava, ki so jo izvedli letošnjega aprila in maja, se je posvečala predvsem vplivu vladnega varčevanja v zadnjih 12 mesecih v muzejih in spremembami, ki so jih ti izvedli, da bi preživeli v novih razmerah. Zajela je Anglijo, Wales, Škotsko in Severno Irsko.