Svet 5.7.2012 5:30

Dnevnik skladatelja Mendelssohna Bartholdyja prvič razstavljen v Nemčiji

Stuttgart, 5. julija - V Nemčiji je tokrat prvič razstavljen dnevnik nemškega skladatelja Felixa Mendelssohna Bartholdyja (1809-1847). Vključen je v obsežnejšo razstavo, ki so jo pripravili ob 60-letnici nastanka dežele Baden-Württemberg. Dnevnik si bo v avguštinskem muzeju v Freiburgu mogoče ogledati do 30. septembra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dnevnik sta nemški skladatelj Felix Mendelssohn Bartholdy in njegova žena Cecile začela pisati spomladi leta 1837 na poročnem potovanju v Freiburgu. Medtem ko je ona napisala večino besedil, je on prispeval ilustracije. Potovalni dnevnik, ki je sicer del skladateljeve zapuščine, ki jo hranijo v Oxfordu, priča o iskrenem odnosu mladoporočencev ter o začetkih turizma v Freiburgu.

Po besedah direktorja tamkajšnjega avguštinskega muzeja Tilmanna von Stockhausena so poleg dnevnika razstavljene tudi vijolice, ki sta jih mladoporočenca nabrala ob reki Dreisam. Prav te freiburške rože so pred 175 leti navdihnile Mendelssohna Bartholdya, najpomembnejšega predstavnika zgodnje romantike, pri pisanju enega od stavkov iz cikla Pesmi brez besed (Lieder ohne Worte).

Na deželni razstavi v Baden-Württembergu je predstavljena dvestoletna zgodovina nemškega jugozahoda ter sosednjih držav Francije in Švice. Razstava je plod sodelovanja Hiše zgodovine v Stuttgartu (Haus der Geschichte) in muzeja v Freiburgu.